Ђурић: Тајне оптужнице против Срба на КиМ неприхватљив вид политичког притиска

БЕОГРАД: Тајне оптужнице против Срба представљају неприхватљив метод политичког притиска на иначе обесправљено српско становништво на Косову и Метохији, изјавио је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.
Marko Đurić, SNS  foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"За њихову тајност не може бити оправдања с обзиром на то да су споразумима, којима је посредовала Европска унија, предвиђени механизми међусобне правне помоћи између централне владе у Београду и привремених институција уз посредовање Еулекса", објаснио је Ђурић за данашњу "Политику".

Истакао је да је транспарентност у поступању свих институција нужан предуслов за успостављање поверења у њих.

"Али о каквом поверењу уопште можемо говорити на нивоу појединца, ако се газе чак у уставом 'Косова' гарантована колективна политичка права целог једног народа", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је 16. децембра да је изашао списак за хапшење 230 Срба које Приштина терети за наводне ратне злочине.

Последњих дана на КиМ су ухапшена четворица Срба, а Петковић наводи да то показује да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели да смири тензије, већ наставља лов на Србе.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести