Ђурић: У 2021. продубили смо утицај и присуство у конгресу САД

БЕОГРАД: Марко Ђурић, амбасадор Србије у САД, каже да је поносан на актуелну политику Србије коју води председник Александар Вучић и захваљујући којој сведочимо бољем позиционирању Србије на светској плитичкој и економској мапи.
marko djuric
Фото: Tanjug (video)

"2021. година је била година убрзаног економског, инфраструктурног, безбедносног и спољнополитичког раста и развоја Србије. У том смислу мени као амбасадору Србије задатак је био одговоран, али и нешто лакши да пренесем истиниту и ажурну слику о дешавањима у Србији. Када представљате земљу која има највећи привредни раст у Европи то је логична прва реченица у сваком озбиљнијем разговору са људима које упознајем", рекао је Ђурић за Пинк.рс.

На питање каква је могућност сарадње са САД, он каже да су пословне могућности за унапређење односа резултирале уговорима вредним стотине милиона долара за нашу државну наменску индустрију, као и да са поносом може да каже да је амбасада Србије помогла успостављању контаката не само у тој сфери него и у другим.

"Када је реч о америчко-српским односима генерално, ово је била година у којој смо продубили утицај и српско присуство у конгресу САД. Кокус пријатељства са Србијом у Конгресу САД је више него удвостручен ове године. Ја сам лично као амбасадор имао троцифрен број састанака са представницима америчког конгреса. Многи од тих људи нису у фокусу пажње свакодневно имали Србију, тако да је та прилика да се њима представи нова слика Србије која није она из деведесетих година, била јединствена и драгоцена", навео је Ђурић.

Говорећи о представљању пројекта Отворени Балкан у САД, он је навео да је иницијатива председника Вучића коју је заједно са неким другим лидерима покренуо једна од најбољих ствари за представљање нове парадигме политике у нашој земљи и нашем региону и да је наишла на универзалну подршку у политичким круговима САД.

На питање који су проблеми са којима се најчешће суочава,

Ђурић наводи да ми политичку инфраструктуру у САД нисмо развијали деценијама, да нисмо довољно улагали.

"Након распада Југославије ми нисмо ни зграду амбасаде имали у Вашингтону, него смо изнајмљивали неки приватни простор. Сада се то мења. Председник Вучић је као значајан приоритет дао изградњу српске инфраструктуре у САД и у оквиру тога ми можемо само да просперирамо. Набављамо нову феноменалну зграду амбасаде на километар од Беле куће. Већ интензивно радимо на уједињењу и укрупњењу српског политичког фактора у Америци како би се на медијској и јавној сцени емитовале другачије поруке о Србији", навео је Ђурић.

Додао је да председник Вучић има визију снажне Србије која подразумева да њена спољна политика почива на стубовима добрих односа са великим силама.

"Мој мали и веома одговоран део посла је да покушам да у периоду док сам амбасадор у САД допринесем изградњи инфраструктуре која ће допринети да ти односи са САД са будућим генерацијама буду усидрени на солидним темељима и да моји наследници као будући амбасадори у САД затекну и добро уређену и добро организовану амбасаду и исти такав српски лоби. Следећи визију председника Александра Вучића ми у Америци градимо нови снажан српски лоби", поручио је Ђурић.

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести