Ђурић: Вучић одржао лекцију из борбе за равноправност држава

МИНХЕН: Неки су данас мислили да одрже Србији и земљама Западног Балкана лекцију из демократије, а од председника Александра Вучића добили су лекцију из борбе за равноправност држава у нашем региону, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
djurich_izj31
Фото: Танјуг (Видео)

Он је ово изјавио новинарима након панела на тему "Координација, сарадња, консолидовање? Подстицај напретка земаља Западног Балкана" који је одржан у оквиру Минхенске безбедносне конференције и био затворен за јавност.

Састанку су присуствовали и новоизбарани косовски премијер Аљбин Курти, председник Хашим Тачи, као и албански премијер Еди Рама.

"И они политичари из Приштине који су на безобразан начин покушали да вређају нашу земљу да о њој говоре као окупатору и као некоме ко поробљава и протерује добили су од Александра Вучића дипломатичан, али јасан одговор којим је затворио уста онима који су мислили да на тај начин са Србијом разговарају", изјавио је Ђурић.

Он је додао да је тај састанак један од 16 састанака које је наша делегација имала у току данашњег дана, као и да су разговори са кинеским министром спољних послова Ванг Јијем били изузетно значајни за нашу земљу, и због најаве доласка председника Си Ђинпинга у Србију ове године.

"Дакле, ови разговори између Београда и Приштине у том контексту били су једна мала, али веома важна цртица и желим нашем народу на КИМ да кажем да је данас веома значајан дан због тога што смо успели да направимо писмо о намерама које ће железнички и друмски саобраћај између нас и наше јужне покрајине учинити ефикаснијим и јачим", истакао је Ђурић.

Он је поручио Бошку Обрадовићу и Зорану Живковићу да "опет нису разумели ни најелементарније ствари" и да је Србији у интересу да изгради путеве и железнице и да буде авионски повезана са својом јужном покрајином и народом који живи на тој територији.

Ђурић је тако одговорио лидеру покрета Двери Бошку Обрадовићу и председнику Нове Странке Зорану Живковићу на њихове тврдње да је потписивањем споразума о железничком и ваздушном саобраћају Београда и Приштине признато независно Косово.

"Наравно да нисмо разговарали о статусу. Милион пута је речено да нећемо разговарати о статусу док таксе не буду повучене, али наравно да разговарамо у формату који нам одговара о стварима које нам одговарају", рекао је Ђурић.

Он је поручио да "Србију нису успели да поделе ни Курти ни многи други, а неће успети да је поделе ни много мање рибе по београдским барама и мочварама".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести