Ђурић: Зна се које починио геноциде на КиМ

БЕОГРАД:  Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да су геноцид и етничко чишћење на Косову и Метохији починили терористи тзв. УЧК, “ментори људи као што је Абдулах Хоти”.
Marko Đurić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

“Зна се ко је на КиМ починио и геноциде и етничко чисхење, то су били терористи из тзв. УЧК, управо командати Абдулаха Хотија су то починили и пре или касније ће одговарати за то пред судовима”, рекао је Ђурић.

Он је то рекао новинарима на Сајму турзима упитан да прокоментарише изјаву председника парламентарне групе Демократског савеза Косова Абдулаха Хотија да "нове фразе и одела не могу прикрити злочине и геноцид" и да би председник Србије Александар Вучић требало да се моли "за жртве своје политике".

Истина је, назначио је Ђурић да је терористичка УЧК на КиМ починила најгоре могуће злочине и најгоре могуће етничко чишћење, јер је 247.000 људи измештено са Косова и Метохија, те да “ми о томе нећемо да ћутимо”.

“Хотију би било довољно да прошета улицама Приштине да види да тамо више нема Срба или да је од некадашњих 50.000 или више, остало 37 старијих људи, па да добије одговор на питање ко је починио геноцид и етничко чишћење подручју наше јужне покрајине”, навео је Ђурић.Оценио је да је срамотно да се на такав начин говори о тако озбиљној тем ии да то само показује да неки људи не могу да изађу “из оквира мржње, шовинизма и сејања зла на овим преостирима”.

“Ми се трудимо да се пон шамо другације, али нећемо да ћутимо и гледамо да нас неко вређа. Зна се шта је истина и зна се ко је починио злочине на КиМ, то су терористи из УЧК , ментори људи као што је Абдулах Хоти”, рекао је Ђурић.

Ђурић: Србима на КиМ непрестана помоћ

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је великом броју Срба на Косову и Метохији помоћ већ пружена после састанка са председником Србије Александром Вучићем и додаје да ће наредних дана житељима српских средина бити уручени нови контигенти помоћи.Према његовим речима, већини људи који су били у Лапљем селу помоћ је, тамо где је било могуће, већ стигла, и она, како каже, неће престати.

"Неће бити завршено бављењем само људима који су били на том састанку, већ колико сутра и наредних дана ићи ћемо да уручимо нове контигенте помоћи", рекао је Ђурић одговарајући на питања новинара на Сајму турзма, где је отворио штанд Косова и Метохије.Он је навео да је веома важно што су се позиву прердседника Вучића и том, како је рекао, таласу солидарности одазвали бројни грађани Србије, предузећа, појединци "и они који имају, богаташи, и они који немају ништа и који су буквално одвајајући од уста решили да допринесу нашем народу на КиМ".

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић истакао је да са Канцеларијом за КиМ почела реализација више пројеката у циљу опстанка и потенцијалног повратка оних који се на КиМ још нису вратили."Љубожда ће васкрснути на Ускрс, тамо ћемо завршити све куће за породице које су се вратиле", рекао је Јевтић.

Према његовим речима, у плану је да се ове године уради много више него прошле, у којој је забележен најмањи број повратника.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести