Фабрици: Вучић у Бриселу - позитиван сигнал са обе стране

БЕОГРАД: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је данас да посета председника Србије Александра Вучића Бриселу представља позитиван сигнал са обе стране, наводећи да постоји потреба да се разговара са Србијом више него икад, укључујући и дијалог Београда и Приштине.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Фабрици је за ТВ Прва рекао да је фокус пажње ЕУ остао на Србији и да то није ништа ново, додајући да је јако важно што је Вучић отишао у Брисел само неколико дана после избора.

"То је јак сигнал Србије и ЕУ да се наставе разговори. Србија је земља у приступању, имамо сталне разговоре и спремни смо да се они наставе и да причамо о свему", рекао је Фабрици.

Он је додао да је ЕУ дијалог Београда и Приштине ставила у центар спољно-политичке пажње, подсетивши да је Мирослав Лајчак, првом приликом, чим је могло да се путује, отишао у Приштину, а затим и у Београд.

"И ми смо спремни да наставимо дијалог", поручио је Фабрици.

Он није желео да коментарише оптужнице против челника на Косову, али је навео да они подржавају рад специјалног тужилаштва.

Када је реч о изборима у Србији, Фабрици је казао да су избори важан тренутак у животу једне демократске земље, те додао да су ови одржани у посебним условима ковида-19.

Каже да су се посматрачи ОДХИР-а организовали на ефикасан начин да прате изборе у Србији, а у њиховом извештају, додаје Фабрици, стоји да су сви могли да учествују на њима, да су слободе биле поштоване, али да је било доминантно присуство у медијима владајуће коалиције.

Према њиховој оцени, коју је пренео Фабрици, то је "сузило" политички избор за бираче.

"О томе се мора разговарати и то се мора узети у обзир за будућност", рекао је Фабрици.

Закључио је да су избори одржани у тешкој ситуацији због вируса, да је ОДХИР приметио одређене мањкавости, а у смислу преговора са Приштином, због изборних резултата је позиција председника и владајуће коалиције јача него икад.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести