Глас Америке: Командант НАТО снага у Европи ускоро у Србији

ВАШИНГТОН: Врховни командант НАТО снага у Европи и командант америчких војних снага у Европи Тод Данијел Волтерс ускоро ће посетити Србију током турнеје обиласка команди и канцеларија НАТО-а у земљама Европе и атлантског региона.
nato
Фото: Tanjug (nato. int, ilustracija)

То је пренео Глас Америке позивајући се на изворе у Врховном штабу савезничких снага у Европи (САЦЕУР)

Војска Србије високо је цењена снага у мировним операцијама широм света, наводи се у саопштењу САЦЕУР-а.

САЦЕУР није прецизирао тачан термин његове турнеје, државе које ће обићи, нити потенијални датум доласка у Србију, као и ко ће му бити саговорници, а указано је да је повод за то Волтерсово преузимање команде - што се догодило 3. маја ове године.

Врховни штаб савезничких снага планира да се сусретне са лидерима како би што боље разумео стање на терену и истражио могућности за побољшање сарадње, речено је Гласу Америке.

Тод Данијел Волтерс је на позицију врховног команданта НАТО снага у Европи преузео од генерала Куртиса Скапаротија, а претходно је обављао функције команданта америчких ваздухопловних снага у Европи и америчких ваздухопловних снага у Африци.

Како се наводи, он је априла ове године изјавио током процедуре за поновно постављање у чин генарала и команданта у Одбору за оружане снаге Сената САД, да је америчко присуство на Косову потребно да би се ојачао отпор косовских партнера на, како се изразио, спољне малигне претње.

Такође, тада је рекао и да америчка команда у Европи подржава развој Косовских безбедносних снага у складу са планом транзиције и у пуној у сарадњи са САД и земљама савезницама НАТО.

Информација о Волтерсовој посети државама Европе и атлантског региона актуелна је у недељама пошто је, почетком јула, објављено да је руски председник Владимир Путин потписао закон о прекиду руског учешћа у Споразуму о нуклеарним и конвенционалним ракетама средњег домета са Сједињеним Државама (ИНФ).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести