Гојковић о Дечанима:Не подлежите политичким притисцима из Приштине

БЕОГРАД: Министарка за културу и информисање Маја Гојковић, поводом писма које су представници привремених приштинских институција упутили извршном председнику "Европа ностра" у вези са манастиром Високу Дечани, апеловала је данас на међународне организације за заштиту културног наслеђа да не подлежу политичким притисцима.
visoki decani
Фото: Youtube Printscreen

Гојковић је у писаној изјави навела да је нужна брига и заштита тог споменика српске културе, који је од непроцењивог значаја и за светско културно наслеђе, као и других цркава и манастира Српске православне цркве.

Наводећи да ће Министарство културе и информисања и држава Србија наставити да указују на свако угрожавање наше баштине на Косову и Метохији, поручила је свим организацијама да свој рад наставе у складу са међународним правом и чињеницама.

"Манастир Високи Дечани са разлогом је уврштен на листу једног од најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе за 2021. годину, јер овај драгуљ српске и светске културне баштине, у континуитету је изложен бројним нападима од 1999. године", истакла је Гојковић.

Подсетила је да се манастир Високи Дечани од јуна 1999. године налази под заштитом снага КФОР услед сталних напада екстремиста и да је у таквим условима уврштен на листу светске баштине 2004. године, а две године касније добио је и статус светске баштине у опасности.

У протеклом периоду, наводи Гојковић, привремене институције у Приштини не само да ништа нису предузеле како би се угроженост манастира умањила, већ у најмању руку толеришу и допуштају потези локалне власти у општини Дечани, која одбија да спроведе одлуку чак и Уставног суда у Приштини, а којом је потврђено власништво манастира над 24 хектара земљишта.

Министарка истиче да, истовремено, готово да није било никакве реакције иако је манастир поново био угрожен због изградње пута Дечани - Плав, који је предвиђен да прође кроз заштићену зону манастира.

Указала је да је то вероватно једини пример у Европи, где се објекат који је саграђен у 14. веку налази под војном заштитом пуне 22 године.

"Све ове чињенице, које власти у Приштини у свом писму намерно прећуткују, показују да манастир Високи Дечани, неспорно спада међу најугроженије споменике културе у Европи, а свакако и у свету", закључила је Гојковић.

Министри владе у Приштини за спољне послове и дијаспору Доника Гервала-Шварц и за културу, омладину и спорт Хајрула Чеку, позвали су организацију "Европа ностра" да уклони српски православни манастир Високи Дечани са листе за ову годину седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести