Градоначелник Милан Ђурић за Дневник о протесту на Филозофском факултету због изјава Динка Грухоњића: Студенти разумели шта значи величање нацизма и фашизма

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић огласио за Дневник се поводом студената који су блокирали Филозофски факултету у Новом Саду тражећи оставку професора Динка Грухоњића због, како кажу, говора мржње.
milan djuric
Фото: Grad Novi Sad

„Немам проблем да кажем свој став о свим темама. Процените сами да ли је академски то што студенати блокирају Филозофски факултет, у знак протеста против говора мржње професора Динка Грухоњића. Процените и какве је поруке послао професор журналистике Динко Грухоњић у Дубровнику, где је рекао да је поносан што носи име по Динку Шакићу, усташком злочинцу и заповеднику логора Јасеновац и Стара Градишка, у којима су страдале стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома?“, навео је Ђурић.

Каже да не оспоравам да је демократско право Динка Грухоњића да говори где год и шта год хоће.

„Али, није демократско право и слобода говора  да величате усташке злочинце и да то причате кроз осмех. И да сутра учите студенте. Да ли их томе учи? Да ли је Грухоњић мислио на студенте којима предаје и на то како би његове поруке утицале на њих? А очигледно је да су и они то разумели као говор мржње, и као величање нацизма и фашизма у 21. веку. И то нико не може да им оспори, да изразе своје неприхватање такве политике коју заговара њихов професор“, каже Ђурић .

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести