Игор Мировић: Реконструишемо здравствени систем  у Војводини

Председник Покрајинске владе Игор Мировић каже за наш лист, да је у овој години најзначајнија инвестиција на коју је и највише поносан изградња Каменице 3.
igor mirovic, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

- Завршетак Каменице 3 представља додатни садржај за сва три Института, готово 20 двокреветних соба за свака од три Института, нову лабораторију, затим гама нож који стиже 15. фебруара, уређај који годинама нисмо имали, а чије ће услуге користити пацијенти са територије Војводине, такође нови ПЕТ скенер налазиће се у Каменици 3- истиче Мировић. - Очекујем да за годину и по дана имамо завршен објекат, у односу на број пацијената који се лечи од кардиоваскуларних обољења, од обољења које покрива Институт за плућне болести, Институт за онкологију, сматрам да је то изузетно важно. Део новца биће усмерен на обнову дијагностичке опреме. Уговорена је друга фаза радова и неће бити никаквог кашњења између прве и друге фазе, наводи Мировић, а прва фаза по уговору треба да се заврши до 1. марта 2022.

- Али ћемо већ неколико недеља пре завршетка прве фазе имати и наставак радова, у техничком смислу, на реализацији друге фазе- каже Мировић. - То је од огромног значаја, а договорили смо и реконструкцију водоводне и канализационе мреже Института, као и реконструкцију путева који се налазе око Института у Сремској Каменици.

Он наводи да су претходних година пуно радили да све магнетне резонанце, сви ЦТ апарати, сви рендгени, што је било важно и за борбу против коронавируса, у Војводини функционишу, а наставља се са обнављањем опреме.

- Радови се настављају и на реконструкцији кикиндске болнице, у бројним домовима здравља, а припремамо пројектну-документацију за реконструкцију оних клиника у оквиру Клиничког центра које нису реконструисане, као што је Клиника за неурологију и неуропсихијатрију, као што је Очна клиника или Клиника за радиологију, тако да ће то бити у фокусу интересовања Покрајинске владе- каже Мировић. - Радови треба да се интензивирају у Б и Ц блоку Клиничког центра и да буду завршени за годину и по дана, те ће то све допринети квалитетнијем и бољем лечењу пацијената, али и бољим условима за рад здравствених радника.

Мировић додаје да остаје да држава преузме инвестицију реконструкције болнице у Суботици, Сремској Митровици и Сомбору у наредном периоду, а очекује да ће Влада Србије преко Канцеларије за управљање јавним улагањима присупити реконструкцији Поликлинике, што је у њиховом плану.

- Са свим тим инвестицијама моћи ћемо да кажемо да ћемо за две-три године у потпуности реконструисати здравствени систем у Војводини. То значи боље услове за запослене, раст зарада, много боље услове и стандарде када је реч о дијагностичкој опреми и у односу на почетак мандата Владе коју водим, сигурно велики успех за све грађане - истиче Мировић.

Додаје да ће у наредних 15 дана почеће и радови на изградњи Студентског културног центра.

- Процедура је завршена и очекујем да у првим данима јануара потпишемо уговор и током јануара почнемо радове на изградњи- каже Мировић. -Током јануара, а најкасније почетком фебруара, ћемо почети радове на изградњи Болнице за душевно оболела лица у Чуругу. У овом тренутку, око 200 људи лечи се у неадекватним условима у тој болници. Ми ћемо приступити изградњи модерног објекта, према савременим стандардима, површине веће од 4.000 квадрата.

Истиче да ће у јануару, односно почетком фебруара, почети и радови на завршетку Спортске хале у Инђији, која од 2011. стоји незавршена и то ће бити последњи велики објекат незавршен у мандату до 2016. године, који ће ова Влада реконструисати, односно ставити у функцију.

Он додаје да у наредној години приступају и реконструкцији Студија М и изградњи новог Музеја 20 21.

- Биће пуно радова које ћемо реализовати са локалним самоуправама, када је реч о локалним, комуналним инвестицијама, а у Новом Саду приступамо заједнички свеобухватној реконструкцији Алмашког краја, 5,5 километара улица на територији овог краја, реконструкција фасада, кровова… Платили смо тај пројекат 100 милиона динара, очекујемо да посао у наредних четири, пет година буде завршен. Почетак радова је такође предвиђен у наредној години- каже председник Покрајинске владе и додаје: ”Бројни други садржаји су пред нама, биће пуно посла”.


Новогодишња честитка

Председник Покрајинске владе Игор Мировић честитао је свим грађанима предстојеће новогодишње празнике.

„Година која је на измаку била је изузетно тешка и пуна изазова, али нам је и поред тога донела напредак у многим областима. Очекујемо да 2022. година буде знатно успешнија, јер смо поставили чврсте темеље за даљи развој. Нека нам Нова година као симбол новог почетка донесе добре одлуке и веру у боље сутра. Свим грађанима желим добро здравље, просперитет, лични и пословни успех“, наведено је у честитки председника Мировића.


Граде се фабрике воде у Темерину, Беочину и Оџацима

Најважније у наредној години, истиче Игор Мировић, је да ће приступити изградњи три фабрике за производњу пијаће воде у Темерину, Беочину и Оџацима, што је у плану рада Покрајинске владе и садржано у буџету за наредну годину.

-То је важна вест за становнике ове три општине. Ангажовали смо Природно-математички факултет у Новом Саду, група професора биће водећи консултанти посебно када је реч о проблему пијаће воде у Темерину. Платили смо 20 милиона динара пилот-пројекат који треба да покаже коју технологију желимо да применимо, имајући у виду искуства која смо имали са Зрењанином и са другим местима. Тражимо најбоље, тражимо знање и технологију иза које ће стати најшколованији људи које Војводина има и да на основу тог технолошког решења направимо фабрику у Темерину- каже Мировић. - Верујем да ћемо и у годинама које су испред нас, уколико тај посао у три места завршимо, наставити и у другим местима.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести