БРНАБИЋ О НАВОДНИМ ФАНТОМСКИM ГЛАСАЧИМА: „Полиција утврдила да је Микетић слагао“

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас на ванредној конференцији за медије да је полиција утврдила да је посланик Ђорђе Микетић пласирао у јавност лажну информацију, а пренели опозициони медији, да је одјавио непознату особу са своје адресе и дао упутства свима како то да ураде, јер власт наводно уписује у бирачке спискове тзв. фантомске гласаче.
ana brnabic
Фото: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Брнабић је рекла да је сазвала конференцију за медије јер је та тема веома озбиљна за наше грађане, демократију и владавину права и тиче се поверења у изборни процес.

"Ми смо се поново ове године суочили са оптужбама да убацујемо, како опозиција каже, фантомске гласаче у бирачки списак у Београду", рекла је она и додала да је тако и Мирослав Алексић тврдио да се дневно уписује између 300 и 500 непостојећих гласача у Београду.

Казала је да је истина увек прва жртва политичке борбе и да је одлучила да са полицијом провери конкретан случај о коме је говорио Микетић.

Тако је 6. новембра то кулминирало када је Микетић пренео лажну информацију преко тајкунских медија, како је одјавио непознату особу са своје адресе.

Наводно је била пријављена особа коју не познаје на адреси где станује без његовог знања, али је, према евиденцији пријаве, на његовој адреси утврђено да није он поднео захтев за тзв. пасивизацију адресе већ власник стана.

Такође је утврђено на основу ванредне контроле полиције да је уствари поднет захтев да се са те адресе одјаве сва лица која су пријављена на тој адреси осим чланова породице, док није наведена ниједна особа која је, како је рекао, лажно пријављена.

Каже да је данас је због електорнске управе све транспарентно,  у Београду у броју бирача нема значајнијих одступања, број се мења уједначеном динамиком - у септембру 2023 у односу на 2014 за 750 људи

Брнабић наводи да је од 2019. године повезане су матичне књиге са бирачким списковима, тако да се умрли аутоматски бришу из бирачког списка или када лице промени презиме, аутоматски се ажурира у бирачком списку, а од 2021. на  сајту Министарства државне управе транспрентни сви бирачки спискови, омогућен увид у податке и сви могу да прате промене у броју бирачког списка

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести