Јовановић: Циљ да се дави Црна Гора, а Србија гурне под лед

ПОДГОРИЦА: Председник ЛДП Чедомир Јовановић сматра да су литије у Црној Гори политички мотивисане, јер је циљ који се помиње на литијама о одбрани Српске православне цркве у Црној Гори у потпуности супротан од онога што се говори на тим скуповима.
Cedomir Jovanovic/Fonet
Фото: FoNet

"Све ово се ради, како би се ''давила'' Црна Гора, а ''под лед'' гурала Србија. Они помињу (Мила) Ђукановића, а мисле на Вучића", рекао је Јовановић за црногорски државни радио.

На скуповима се, каже, пева о Косову, те позива све да замисле како ће изгледати Србија, када буде морала, а мораће, да седне за сто и разговара са Албанцима на Косову.

Јовановић је истакао да питање црквене имовине није питање за улицу, нити за протесте, већ о томе, каже, треба да се разговара да би се нашло решење.

Он верује и да ће се процес обнове неканонске Црногорске православне цркве убрзати управо због деловања Српске православне цркве.

"Данас Амфилохија очима не могу да гледају тзв. просрби из црногорске опозиције. Он је већа кост у грлу њима, него било коме из ДПС-а, док морају да ћуте пред масом испред храма у Подгорици. Шта би они дали, да могу да се ухвате микрофона и нешто кажу", навео је Јовановић и истиче да верује да ће црногорска власт имати снаге да нађе решење.

Према његовим речима, нису политичари ти који треба да "освесте Србију", већ то треба да уради црква.

"Српској парвославној цркви је прихватљиво што су храм Светог Саве, храм Светог Марка и многи други у Србији власништво државе и што је регистрована у Србији, али јој није прихватљиво да ситуација иста буде и негде друго, конкретно у Црној Гори. Проблем је што за њих постоји само једна држава, а то није Црна Гора", каже Јовановић.

Реаговања српских званичника на догађаје у Црној Гори, по његовом мишљењу, само на први поглед могу да се протумаче као мешање у унутрашње ствари у тој држави.

"Председнику Вучићу у овом тренутку најмање је потребна нестабилна Црна Гора", каже Јовановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести