Јуратовић: ЕУ не жели да се у њеном комшилуку роје разноразни интереси

Европска унија (ЕУ) сигурно не жели да се у њеном комшилуку роје и преплићу разноразни интереси, рекао је за НИН председник Одбора Бундестага за Западни Балкан Јосип Јуратовић и додао да се од Србије очекивало да буде на страни којој тежи када је реч о агресији Русије на Украјину.
josip juratovic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Руски, кинески, али и турски, ирански утицај, разне су организације присутне, многе не треба схватати озбиљно, али неке захтевају пажњу, сматра Јуратовић.

Укључење Западног Балкана није важно само за земље региона, него и за ЕУ и њену сигурност. Највише ме боли то што је регион, који је некад био између два блока данас полигон за вежбу опасних интереса, рекао је Јуратовић.

Србија јесте осудила руску агресију, посредно и Путинов режим, није признала референдум у четири украјинске области које су припојене Русији, али смо очекивали више солидарности са Украјином, и са нама као њеним, али и српским партнерима, објаснио је Јуратовић.

Јуратовић је рекао да није написмено видео француско-немачки предлог за косовско питање, али је схватио да се нуди решење слично ономе од две Немачке.

Косово није испунило своју обавезу из Бриселског споразума о формирању заједнице српских општина, а у Приштини кажу да то не желе да ураде без међународног признања у рукама. Онда не треба стављати то на преговарачки сто, али не видим зашто се Косову не би дозволило да уђе у ПС Савета Европе, рекао је он.

Ако Србија тврди да Косово крши мањинска права Срба, имала би снажан механизам контроле, додао је Јуратовић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести