Јурић: Враћање доживотног затвора победа грађана и владе

БЕОГРАД:  Ово би могла да буде заједничка победа 160.000 грађана ове земље који су потписали петицију за увођење доживотног затвора за педофиле и убице деце, људи који су били ангажовани у кампањи, и Владе Републике Србије, изјавио је данас Игор Јурић, председник Фондације "Тијана Јурић" која је покренула ту иницијативу.
Igor Jurić Foto: Tanjug
Фото: Игор Јурић Фото: Танјуг

Он је истакао да је сада најбитније да "све не остане само празна прича" и изразио је наду да ће тај закон бити измењен у наредна два месеца.

Он је оценио да је то први корак ка томе да Србија буде уређенија земља. "Овако једна држава треба да функционише. Хвала Влади РС, Министарству полиције и Министарству правде што ће послушати вољу својих грађана. Надамо се да ће у што краћем року прећи с речи на дело", навео је Јурић на свом налогу на Фејсбуку.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас поновно увођење казне доживотног затовра за најтежа кривична дела.

Оштрије казне ''добра порука'' и за насилнике и за жртве

БЕОГРАД: Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић поздравила је најављено увођење оштријих казни за кривична дела која се односе на насиље у породици и над женама и оценила да је то ''''добра порука како за насилнике, тако и за жртве насиља''''.

Станојевић је окарактерисала као позитивне предложене мере, које је данас након седнице Савета за националну безбедност изнео председник Србије Александар Вучић, којима ће минимална казна за насиље у породици бити повећана са шест месеци на годину дана, док ће максималне казне за то кривично дело, како је најављено, бити увећане за 35 до 50 одсто.

''''До сада су казне за насиље над женама биле ниске и углавном су се насилници кажњавали условно, а по мом мишљењу, условне казне за таква кривична дела треба укинути'''', рекла је Станојевић за Танјуг.

Она је нагласила да је веома важно да се у Србији уједначи судска пракса и начин кажњавања насилника будући да, како каже, имамо јако лоше искуство са пресудама које се тичу насиља у породици и насиља над женама.

''''Рецимо, у једном крају Србије насилник се казни адекватно, у другом му се изрекне блага казна, а у трећем условна. Очекујем да ће и то бити регулисано тако да насилник, који мисли да му не може нико ништа и да ће одлежати годину дана и после тога бити слободан, схвати да тако више неће моћи'''', каже Станојевић.

Као потписник петиције Игора Јурића, Станојевић је поздравила и прихватање предлога Јурића и дела јавности о увођену доживотне затворске казне за најтежа кривична дела. 

''''Подржавам да то коначно буде прихваћено као закон. Онима који су у стању да силују, убију дете и почине слична дела због којих су осуђени на максималну затворску казну, није место на слободи јер би поново учинили исто, а то је најстрашније што може да се деси'''', указала је Станојевић.

Председник Александар Вучић најавио је данас увођење оштрије казнене политике за сва кривична дела која обухватају насилничко понашање, до насиља у породици до убистава и најавио увођење доживотног затвора за вишеструке убице, убице деце и друга најтежа кривична дела.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести