Вучић: Прегазићемо криминалце, уводимо доживотну казну затвора

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас увођење драконских казни за починиоце кривичних дела, укључујући и доживотну казну затвора. 
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Он је, најављујући системске и свеобухватне мере против најтежих кривичних дела, након седнице Савета за националну безбедност, рекао да је држава одлучна да победи најтеже облике криминала и корупције. 

Најавио је и измену казнене политике, посебно за кривична дела насилничког понашања и силовања, педофилију, убиства деце и трговину опружјем и наркотицима."Борба ће да траје годинама, биће тешка, али ћемо да прегазимо криминалце", рекао је председник. 

Јучерашња акција МУП и Тужилаштва показала је намеру државе не само да се суочи са најопаснијим видовима криминала у Србији, већ и да тај криминал и најтеже облике корупције победи, поручио је данас председник Србије Александар Вучић. 

"Колико год била успешна и добра јучерашња акција то је једна акција и можемо да је понављамо сваке недеље. Уколико другачије, свеобухватније не приђемо решавању тих ужасних проблема ми то нећемо бити у стању да решимо", рекао је Вучић и најавио системске мере против криминала и корупције, пре свега другачију казнену политику.


Неће Србија бити Мека и Медина за криминал

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће грађани имати увид у предлоге мера за двадесетак дана, а да ће се потом ићи у Народну скупштину.

"Видећемо да ли ћемо ићи као већина посланика или као влада, ја бих волео као влада. Ми идемо са оваквим мерама и следи тешка борба, јер сада ће криминалци да се уједине против нас, али држава ће да их победи, држава је јача", поручио је он на конференцији за новинаре, на којој је представио мере за борбу против криминала и корупције.

Како каже Србија се угледала на европско законодавство.

Поручује да Србија више неће бити Мека и медина за криминал и да ће казне бити строже него у Аустрији и Немачкој, драконске. 

"Лепо су смислили да ми на Балкану имамо меку казнену политику, а код њих да буде жестока, па ми да будемо Мека и Медина за криминал, а код њих да га нема. сад ми исто као Немачка и Аустрија уводимо институт доживотне робије и драконске казне. Па, идите тамо, али у Србију нећете", поручио је он.


Он је после седнице Савета за националну безбедност честитао државним органима , посебно полицији, нарочито на чињеници да су се после много времена неки од главних шефова нарко- бизниса у региону, а не само у Србији, нашли на Интерполовим потерницама а неки и иза решетака.

Рекао је да је данашња седница имала две тачке, једна је била посвећена Косову, а друга борби против криминала и копрупције и системским мерама које ће држава предузети.

Нове мере у року од месец дана, оштрија казнена политика

Председник Србије Александар Вучића је изјавио да у пракси имамо веома благу казнену политику и поручио да ће нове мере, које ће бити донете у року од месец дана, променити све и увести нове институте. 

Вучић је после седнице Савета за националну безбедност рекао да ће подаци које ће изнети шокирати јавност, пошто наше максималне казне готово никада нису изрицане за кривична дела и да су углавном биле минималне или доношене углавном уз ублажавње минималних казни.

Рекао је да је, на пример, за силовање за које је прописана казана од три до 12 година судови су у највећем проценту изрицали казну до три године у чак 35,9 одсто.

Следе казне од три до пет година - 33,33 одсто, што је укупно 70 одсто казни за кривицно дело силовања до пет година.

"Па што смо онда ту одређивали казне максималне до 12 година или код нас увек постоје олашавајуће околности или минимализовање казни?", навео је Вучић.

Када је реч о недозвољној произовдњи и ношењу оружја или експолизивних материја, то је кривично дело за које је у 55,05 одсто свих изрицала условна осуда.

"Што значи декримилнализацију тог дела, исплати им се то да раде, то је лоша порука коју држава шаље дурштву".

Доживотна робија за убице деце, оштрије казне за силовање

Председник Александар Вучић најавио је данас увођење оштрије казнене политике за сва кривична дела која обухватају насилничко понашање, до насиља у породици до убистава и најавио увођење доживотног затвора за вишеструке убице, убице деце и друга најтежа кривична дела.

"Уводимо институт доживотне казне затвара, доживотне робије за оне који су починили најтежа кривична дела - за вишеструке убице, убице деце и друга најтежа кривична дела", рекао је Вучић и додао да је тиме прихваћен предлог дела јавности и Игора Јурића.

Како је рекао, за силовање убудуће казне неће бити од 3 до 12 година, већ од пет до 15 година, али без могућности ублажавања казне.

"Нико неће моћи да добије мање од 5 година", подвукао је Вучић.

Он је истакао и да ће бити драстично увећане казне за насиље у породици.Мининална казна са 6 месеци биће увећана на на годину дана затвора за насиље у породици."А, за све ћемо ићи за макар од 35 до 50 одсто увећања максималних казни", рекао је Вучић.

Вучић: Немачка има доживотну робију, што ми да немамо

Председник Александар Вучић изјавио је данас да очекује подршку ЕУ по питању увођења оштрије казнене политике за најтежа кривична дела у Србији.

"Немачка има доживотну робију. Што ми да немамо?", рекао је Вучић одговарајући на питања какву реакцију очекује од ЕУ, с обзиром на најављене мере, али и од криминалаца "и да ли ће га можда рушити на улици, јер је реч о драконским казнама".

Вучић је приметио да само земље на Балкану, Србија, Хрватска, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија немају казну доживотног затвора, док европске земље имају.

"Сад хоћемо и ми да имамо и ми хоћемо штроже казне. Јуримо европске стандарде и увећаваћемо казне, јер желимо да им не пада на памет да се овде убијају", рекао је председник.


Вучић: Тренд да се Срби оптужују за све

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у деловима бивше Југославије, а посебно у албанском делу Косова, на делу тренд да се тражи нова српска одговорност и да постоје они који Србе оптужују за све. 

"Плашим се да се тај тренд самовиктимизације и апсолутног оптуживања Срба за све не настави у будуцности без прихватања било какве одговорности за сопствене злочине", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је истакао и да је наш поглед на ствари неупоредиво уравнотезенији.

"Ми гонимо Србе који су починиоци злочина, али такође и гонимо и знамо да постоје многи који нису одговарали, а поцинили су најгоре злоцине против српког народа", рекао је Вучић. 

Одговарајући на питање поводом подношења кривичне пријаве против хрватског министра одбране Дамира Крстичевића због ратног злоцина над Србима, и да ли ће жртве добити правду, Вучић је рекао:

"Надам се да ће правда бити задовољена. Прескочићу део шта о томе мислим".

Он је истакао да знамо да пстоје многи који нису одговарали, а починили су злочине протв српског народа, било на територији КиМ, РС, некадашње Српске крајине....

"Али, просто, они су само зртве, а зна се ко је био агресор - Србија", подсетио је Вучић како се према томе други односе.


Вучић је истакао и да је полиција у последњој акцији нашла људе који су посведочили о извршењу најтежих кривичних дела и да сада постоје сва полицијска и оперативна сазнања за највећи део убистава на београдском асфалту, од Деспотовића до Станковића и других.

"Е, сад је паника... Ми данас знамо ко је, а сад је друго питање како ће то ићи са тужилаштвом и судовима", рекао је Вучић.

"А, шта ће они (криминалци) да раде... Што год да раде, не може та борба да буде лака, али згазићемо их, правно, како и приличи правној држави", рекао је Вучић.

Вучић: 99 одсто судија часно и одговорно обавља посао

Председник Србије Александар Вучића је изјавио данас да 99 одсто судија у нашој земљи поштено, часно и одговорно обавља свој посао, али да и ту, као и у свакој професији има кукоља.

Вучић је после седнице Савета за националну безбедност одговрајући на питање новинара да ли се судије плаше криминалаца и да ли има спреге судија и криминалаца, рекао да је његова обавеза као председника да брани судије.

"Да ли има, као и у сваком другом послу, кукоља? Има, као и код нас, као и на сваком другом месту", додао је Вучић.

Рекао је да се пета тачка реформи које ће бити спроведене односи извршење кривично - правних санкција.

"Понекад нам се догоди да су нам прекршајне казне веће и исплативије за државу кад је реч о новчаним казнама, него о кривично-правним санкцијама. А, да не говорим о свим могућим марифетлуцима око издржавања казне, како се злоупотребољавају наногице и многа друга чуда".

Вучић је поручио да ће се држава и тиме позабавити и решити велики део тих проблема, као и да ће грађани моћи да виде огромне помаке наредном периоду.

"То ћемо све да решимо у наредних 20 дана", додао је он.

На коментар новинара да велики број починилаца бежи и скрива се на КиМ и да ли може Србија нешто ту да учини, председник је казао да је, што се тиче КиМ и других територија на којима се криминалци слободно крећу, много већи проблем што не може лако да се дође до оптужбеног акта због недостатка доказа.

"Је л'' има неко ко не зна Филипа Кораћа? Није то од јуче, али смо тек од пре неколико недеља успели да пронађемо за шта је све и како одговоран и да имамо за то потврде живих људи. Знате, то су људи који су професионални криминалци и убице, уклањају своје трагове и потребно је време, л држава је успела то да реши".

Вучић истиче да је посебно задовољан што је држава успела да реши случај упада у изнајмљени стан новинара Милана Јовановића из Врчина.

Вучић: Не могу да губим време на оне који су предали Косово

Не могу да губим време на оне који су предали Косово у руке Албанцима, рекао је данас председник Александар Вучић, поводом отвореног писма које су му упутили организатори протеста.

"Прочитао сам придике које ми држе Јеремић, Ðилас и Обрадовић", рекао је Вучић на прес конференцији и додао:

"Насмејао сам се, толико је глупо. Они који су предали Косово у руке Албанцима, који су поставили границе на Јарињу И Брњаку, који су донели пресуду у корист Албанца, који су изместили преговоре из УН у ЕУ, који су довели до формалне независности Косова, они да неком држе предавање о Косову, на то не умем да одговорим. Погледао сам И рекао себи ''хајде, иди ради свој посао, спремај мере против корупције''", казао је он. 

На позивање Бошка Обрадовића на Џорџа Вашингтона освтнуо се речима: 

"Он је чуо за Љотића и никог више".

Рекао је и да се нада да ће доћи до померања по питању укидања приштинских такси на робу из Србије.

Поводом изјаве шефа косовске опозиционе ЛДК Исе Мустафе да није добро што Приштина није послушала савете из Трамповог писма, оценио је да је добро што је ЛДК изашао са својим ставом.

„Чекамо да видмо хоће ли Албанци донети одлуку и мислим да је данас лакше да то учине, када је ЛДК изашла са таквом изјавом, пошто је то тренутно према свим истраживањима најснажнија политичка странка међу Албанцима", рекао је Вучић.

Нада се, каже, да ће Приштина донети одговарајућу одлуку. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести