Стефановић: У акцији полиције ухапшено 150 особа

БЕОГРАД: Министра полиције Небојша Стефановић је изјавио је у великој акцији МУП-а ухапшено 150 особа осумњичених за најтежа кривична дела.
stefanovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanovic)

Стефановић је на ванредној конференцији за медије рекао да је реч о превентивној акцији и да је посебан нагласак стављен на сузбијање најтежих облика криминала односно особе које се сумњиче за убиства, покушаје убиства и трговину наркотицима.

Није лако наћи доказе, али држава ће се потрудити да прикупи материјалне доказе да ови случајеви добију и свој судски епилог. Претреси и даље трају, навео је Стефановић.

Казао је да ће држава ту акцију спроводити редовно, то јест да неће стати на томе када је реч о онима који се баве најтежим кривичним делима, трговином наркотицима којом финансирају даље учешће у организованом криминалу.

Такође, посебан ударац ће бити задат и свима који се баве насиљем, који се сумњиче за убиства, покушаје убиства и наношење тешких телесних повреда.


Црвена Интерполова потерница за Филипом Кораћем

Министар унутрашњих послова Небојша је рекао да је данас расписана црвена Интерполова потерница за Филипом Кораћем.

Он је на заједничкој конференцији за штампу са министарком правде Нелом Кубуровић рекао да је Кораћ оптужен за нека од најтежих кривичних дела у нашој земљи.

Кораћ је иначе близак сарадник Луке Бојовића.


Стална акција ће бити да се не би дозволило да ти људи буду мирни и да се на било који начин осећају безбедни. МУП и Министарство правде ће сутра на седници Савета за национану безбедност предложити председнику Србије и председници владе и влади измене допуне различитих закона који ће омогућити ефикаснију борбу с криминалом и пооштравање санкција за одређена кривична дела, навео је Стефановић.

Када се сутра председник Србије и други чланови Савета буду усагласили с тим биће изнето више детаља, додао је Стефановић.

Чауре-пластични клонови нису довољан доказ 

Министар унутрашњих послова је рекао да чауре које је Београд, после убиства Оливера Ивановића, добио из Приштине нису оригиналне већ пластични клонови и да су, према мишљењу експерата, недовољно добри докази да би се утврдило из којег је оружја пуцано.

На заједничкој конференцији за новинаре с министарком правде Нелом Кубуровић, упитан за коментар контрадикторних информација о чаурама, Стефановић је рекао:

“Не желећи да улазим у детаље.... ми нисмо добили оргиналне чауре, већ пластичне клонове. Да ли су то веродостојни клонови, да ли је то довољно, поуздано, ко то зна? Ми смо инсистрали да добијемо оно што је било на лицу места, да бисмо отклонили сумњу у то из којег је оружја пуцано“.

Он, међутим, указује на веома лошу сарадњу од стране Приштине и Еулекса, иако је Београд веома заинтересован да се утврде и убице и налогодавци убиства Ивановића.

Али, какве закључке можемо да формирамо кад не располажемо доказима да тако кажем „из прве руке“. Ето каква је сарадња иако смо ми максимално заинтересовани да се открију и убице и налогодавци, али сарадња с Приштином и Еулексом није уопште озбиљна и то не зато што ми не желимо. Ми желимо то и сада, рекао је он.

Како каже, Београд не може да дође до двега тога а и неке ствари би биле бесмислене, као када би их Приштина позвала сада на увиђај после годину дана.

Замислите да нас сад позову на увиђај? Нема камера, нема снимака, додао је он.

На инсистирање новинара да ли су реплике чаура довољне или не, он каже:

“Не кажем ни да јесу ни да нису, али стручњаци кажу да су недовоqно добре да би се потврдило или оповргле сумње о томе које је оружје коришћено“.

Стефановић каже да експерти указују да постоје и други типови оружја од чијих чуара остају слични трагови.

Фото: Tanjug (Sava Radovanovic)

Неће бити никаквих контрамитинга 17. јануара

Стефановић је изјавио да 17. јануара током посете председника Русије Владимира Путина Србији неће бити организовани никакави контрамитинзи.

Одговарајући на питање новинара да ли ће тада бити одржан контрамитинг, министар је рекао да ће 17. јануара, као и неколико дана пре тог датума, бити скупова.

Нема никаквих контрмитинга, има само окупљања грађана у различитим данима по различитим питањима и различити су они који организују та окупљања, истакао је Стефановић.

Како је рекао, у Београду се одржава велики број митинга и протеста сваки дан, као у свакој норамалној земљи и сви који пријаве скуп могу да га  организују.

Нагласио је да неће бити никаквих контрмитинга, јер мора да постоји неки митинг и да онда у истом дану неко у близини организује тим поводом скуп, да би то био контрамитинг.

Министар полиције каже да поједини хоће да када то причају да асоцирају  на време Слободана Милошевића и да се људи деле по томе да ли иду на митинге или контрамитинге.

Па сад, ови што се окупљају за један циљ имају правоверни циљ и они могу, а ови за други не могу и њима треба да буде забрањено и недај Боже да их буде више од ових првих. Тако да нема никаквих митинга у истом дану, ниити у једном дану.

Нека сви држе митинге кад год желе ако нема насиља, јер то никоме нећемо дозволити, већ само мирно и достојанствено нека изразе слободно своје жеље као свакој демократској земљи, поручио је Стефановић.

Он је нагласио да садашња власт за разлику од претходне људе на протестима не полива водом и сузавцем, нити их бије пендрецима и испаљује гумене метке.

Стефановић каже да МУП обезбеди годишње више од 10.000 различитих манифестација, а заједно са спортским више од 100.000.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести