Китаровић о дијалогу БГ и ПР: Морамо бити опрезни

ЊУЈОРК: Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас, током опште расправе на редовној 73. годишњој седници Опште скупштине УН-а у Њујорку, да када се ради о дијалогу Београд - Приштина да "морамо бити пажљиви и изузетно опрезни када се ради о предлозима са могућим последицама за регион, најпре у погледу идеја о територијалним променама или разменама". 
kolinda kitarovic EPA/AIDAN CRAWLEY
Фото: EPA/AIDAN CRAWLEY

"У супротном, могли бисмо отворити Пандорину кутију потенцијалних нових територијалних претензија које могу узроковати озбиљну нестабилност и безбедносну претњу", рекла је Грабар Китаровић, преноси Хина.
Она је казала и да у региону постоје примери "надахњујућих догађаја" који доказују "храбро вођство" и изразила наду да ће референдум који се одржава у недељу бити "кључни подстицај" успешном наставку евроатлантске интеграције Македоније.

Грабар Китаровић је рекла и да Хрватска снажно подржава даље проширење ЕУ на "наше југоисточно суседство" и додала да је од велике вежности да се реше преостала питања везана за оставштину рата.
Како је рекла, битно је  "посветити се регионалној сарадњи и добросуседским односима.

"У том оквиру ћемо се и даље усредсредити на права мањина, нестале особе, надлежност за ратне злочине, ратне жртве и на процесуирање ратних злочина на националном нивоу", и додала да "добри и узајамно корисни суседски односи увелико зависе од речи које долазе преко границе". 

"За инфламаторну и ревизионистичку реторику, подстакнуту политичким потребама у земљи, понекад је за изговарање потребан само тренутак, међутим, поправљање нарушених односа траје много, много дуже", рекла је Грабар-Китаровић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести