Координација упозорава на дискриминацију Срба у ХНК ФБиХ

МОСТАР: Координација Срба Мостар позвала је политичке странке које су на власти у Херцеговачко-неретванском кантону - Хрватску демократску заједницу БиХ и Странку демократске акције (СДА) да престану са дискриминацијом српског народа у овом кантону која је очигледна на сваком кораку.
b
Фото: Youtube Printscreen

Из Координације Срба наводе да најновији пример када је путем јавног конкурса у МУП-у ХНК примљено 26 особа, међу којима нема ниједног Србина .

Тај пример, кажу, најбоље осликава однос према најмалобројнијем (не)конститутивном народу у ХНК.

Навели су да министар полиције у ХНК Слађан Беванда ову дискриминацију образлаже неписаним правилимаж у МУП-у кантона што је крајње неприхватљиво у држави и институцијама где се ради по законима и Уставу, што би МУП морао бити.

"Будући да смо се годинама уназад уверили да по "неписани правилима" ХДЗ-а и СДА у овом кантону Србима не омогућавају запошљавање у јавним установама, као и ни остала права, позивамо их да коначно почну да поштују писана правила и законе и омогуће српском народу оно што им по Уставу ФБиХ припада", навели су из Координације, пренела је Срна.

Истакли су да у Граду Мостару, као и другим општинама кантона није ништа боља ситуација када је у питању запошљавање Срба.

Напомињу да у специјалном извештају Институције омбудсмана БиХ о заступљености конститутивних народа и осталих у институцијама из 2020. године за ХНК је наведено да је у институцијама на нивоу кантона запослено свега 15 Срба.

Узети су подаци из 16 министарстава и завода, а шокантно је да од њих 16 у чак осам нема запосленог ниједног Србина.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести