Ковач: Покренућу иницијативу за обештећење породица жртава у Мурину

ПОДГОРИЦА: Министар правде Црне Горе Марко Ковач најавио је да ће покренути иницијативу за правично обештећење породица страдалих и рањених у Мурину током НАТО бомбардовања 1999. године.
ц
Фото: Youtube Printscreen

Ковач је, поводом годишњице страдања цивила у Мурину, рекао да универзални принципи правде налажу обавезу државе да уважи захтеве породица, преноси РТЦГ.

Он је оценио да сви сносе одговорност због, како је навео, неоправдано дугог ћутања поводом овог трагичног догађаја.

"Ипак, нека ова годишњица буде моменат кад држава показује вољу и спремност за исправљањем дела неправде према онима који су је претрпели, а која је започета 1999. године. У том правцу, покренућу иницијативу за правичним обештећењем породица страдалих и рањених у Мурину”, поручио је Ковач.

Из Акције за људска права (ХРА) у суботу је саопштено да жртве НАТО бомбардовања из Мурина заслужују да им држава надокнади штету због пропуста да спречи губитак живота и рањавање особа.

У НАТО бомбардобвању моста у Мурину пре 24 године погинуло је шест цивила, од којих троје деце, док је четворо људи теже повређено, а како истичу из ХРА, сирене се тога дана нису чуле, нити је било другог упозорења на опасност.

Из те невладине организације су додали да породице страдалих и рањени до данас нису обештећени.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести