Курти и Османи о тачки 7. основног споразума: Заједница није Општина

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да "Заједница" није исто што и "Општина", јер "Заједница" није територијална категорија, а општине су територијалне и административне јединице.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

На питање новинара о изјави високог представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да члан 7. споразума из Охрида говори о спровођењу обавеза из 2013. и 2015. године, а тиче се Заједнице српских општина, Курти је рекао да се реч "Заједница" не може поистовећивати са речима "Општина"“ или "Асоцијација".

"У тачки 7. основног споразума наводи се адекватан степен самосталности српске заједнице. Каже се српска заједница, а не општина. Заједница није територијална категорија, општине су територијалне и административне јединице. Дакле, није иста ствар. Разумем да нису баш потпуно различити, али нису ни иста ствар. Рекао сам и у Скупштини да са мог гледишта, не само политичког, већ и правног, када кажемо српска заједница, онда аутоматски мислимо на оквирни споразум за заштиту мањина у оквиру конвенције Савета Европе. Ово је платформа, ако разумемо и ми смо посвећени правима заједница, укључујући и српску", рекао је Курти новинарима након седнице владе.

Он је истакао да не пориче да су његови претходници склопили два споразума, али је додао да су оба у прошлости прекршена.

"Први споразум је прекршио сам председник Србије, који је структурама Србије дао налог за једнократно укључивање у косовски систем, а потом и колективну оставку. Ово је кршење споразума од 19. априла 2013. Не поричемо да споразум из 2013. постоји, али истовремено налазимо да је прекршен на двоструки начин. А други је споразум из 2015. који није прошао тест Устава. Не у два или три члана, већ у укупно 23 члана. Стога, морамо узети у обзир и ове елементе", рекао је Курти.

Са друге стране председница привремених институција у приштини Вјоса Османи тврди да је Србија већ прекршила договор, а да није прошло ни 24 сата од споразума у Охриду.

"Још није прошло 24 сата од договора у Охриду, а исто што се десило у фебруару, дешава се у марту. Србија је показала да дијалог за њу нема никакву вредност, ни политичку, ни правну", рекла је Османи, коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића да неће дозволити чланство тзв. Косова у Уједињеним нацијама.

Она каже и да је Вучић обавестио међународну заједницу да неће спроводити обавезе које произилазе из основног споразума и анекса.

"Без обзира шта је договорено у Охриду, текст основног споразума остаје исти и не мења се. Члан 4. тог споразума, који обавезује Србију да се не противи чланству Косова у било којој међународној организацији без изузетка, остаје на снази", рекла је Османи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести