Курти: У Охриду очекујем договор са Београдом

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, изјавио је данас да је оптимиста да ће на предстојећем састанку у Охриду бити постигнут договор између Београда и Приштине.
albin kurti YT
Фото: Youtube/ Aljazeera

"О плану имплементације треба да се разговара у Охриду, а можда и не само у Охриду. Оптимиста сам, али да ли ће састанак успети или не, добро знате да то не зависи само од мене. Знате да сам понудио да потпишем споразум и 27. фебруара", рекао је Курти медијима у хотелу Емералд, у Чаглавици код Приштине.

"Ако је и било неуспеха у дијалогу, то никада није била моја кривица, јер сам био посвећен, конструктиван и креативан", тврди Курти. Према његовим речима, од 2. јула 2011. до 25. августа 2015. године постигнуто је укупно 39 споразума, а да, како каже, Заједницу српских општина чини првих шест тачака споразума који је 16. по реду, од укупно 39.

"Договорили смо европски предлог, са француско-немачком иницијативом и пет реченица је у преамбули и има укупно 11 тачака. Хајде сада да разговарамо о плану имплементације. Знам да се Србија много залагала за формирање Заједнице општина са српском већином и знам став Србије, али желим да се осврнем на оно око чега смо се договорили и шта сте сви могли да прочитате, а то је план имплементације о коме треба да се преговара у Охриду, а можда и не само у Охриду“, закључио је Курти.

Најављено је да ће нова рунда дијалога Београда и Приштине бити одржана 18. марта у Охриду, у време када се у посети Северној Македонији налази Жозеп Борељ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести