Квинта: Повући одлуку о таксама, дати шансу дијалогу 

ПРИШТИНА: Амбасадори земаља Квинте у Приштини - САД, Немачке, Француске, Велике Британије и Италије позвали су привремене приштинске власти да укину стопостотно увећане таксе на српске производе како би се уступило место договору Београда и Приштине, пише Коха онлајн. 
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Лист наводи да је то била тема која је доминирала током јучерашњег састанка амбасадора и представника привремених приштинских власти са члановима тима за наставак дијалога.

Позивајући се на своје изворе из парламента, где је састанак одржан, Коха пише да је главни захтев међународних дипломата да се Београд и Приштина сложе око "прекида ватре" са циљем да се уступи пут постизању споразума у наредној години.

Амбасадори су подржали формирање тима за дијалог и поручили да би наредни корак требало да буде укидање таксе, барем до априла наредне године, пише Коха.

Представници Приштине, додаје се, сматрају, међутим, да најпре "Србија мора да заустави кампању" којом од појединих земаља тражи повлачење признања косовске независности.

Лист наводи да Рамуш Харадинај није показао намеру да повуче одлуке о повећаним таксама, која је донета дан након што је већином гласова одбијен захтев Приштине за чланство у Инерполу.

У Приштини је то одбијање косовског захтева протумачено као резултат "агресивне кампање" коју Београд води за повлачење признања једнострано проглашене косовске независности.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести