Љајић: Србија није једина земља која ће сада имати изборе

ДИВЧИБАРЕ: Председник Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић изјавио је данас да изборе није могуће пролонгирати због уставних рокова и додао да Србија није једина земља која ће сада имати изборе.
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Одговарајући на питања новинара на Дивчибарама, навео је да су избори у Хрватској требало да буду одржани на јесен, али су померни за 5. јул, да се у Македонији још расправља да ли ће бити у јуну или јулу, те да ће чак и поједине земље унутар ЕУ у овој ситуацији одржавати изборе.

"Овде није била ствар слободне воље, да ли хоћемо или не. Кампању смо почели у једним условима, а онда нас је задесила епидемија корона вируса и кампања је само настављена тамо где је стала", рекао је Љајић.

Навео је да ће ова кампања свакако бити другачија него све остале имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, те истакао да су безбедност и здравље грађана на првом месту.

"Сигурно се морамо придржавати епидемиолошких правила, упутстава и препорука струке", рекао је Љајић.

Навео је да је бојкот легитиман модел политичке борбе, али да је потребно створити предуслове да би он дао какав такав резултат.

"Потребно је да имате међународну подршку, а међународна подршка за бојкот не постоји, и то не само код нас. И у другим земљама у региону се најављује да би опозиција могла да бојкотује изборе и чули смо реакције из Европске уније да то неће подржати", рекао је Љајић.

Казао је да је за бојкот потребно да постоји критична маса људи који то подржавају, те додао да то није случај у нашој земљи.

"Оног тренутка када је Покрет слободних грађана одлучио да изађе на изборе, идеја бојкота је пропала зато што су сами лидери опозиције говорили да бојкот почива на две основне странке - Покрет слободних грађана и Савез за Србију", навео је Љајић.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести