Линта: Сви велики злочини над Србима у БиХ остали некажњени

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, уз оцену да су сви велики злочини над Србима у БиХ остали некажњени, поздравља одлуку Вишег суда у Београду о притвору некадашњем припаднику тзв. Армије БиХ Осману Османовићу због сумње да је извршио ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима 1992. у Горњем Рахићу на подручју Брчког.
miodrag linta mc.rs
Фото: mc.rs

"Крајње је време да правосуђе Србије почне да процесуира бројне припаднике тзв. Армије БиХ, Хрватског вијећа одбране, Хрватске војске и других војних и полицијских формација који су наредили или починили ратне злочине над српским народом на простору бивше Југославије", оцењује Линта у изјави коју је доставио медијима.

Он као лицемерну види изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да је неприхватљиво да Србија суди држављанима БиХ за било које кривично ђело на подручју БиХ.

"Србија има законску и моралну обавезу да организује суђења за ратне злочине јер је кажњавање ратних злочинаца цивилизацијска тековина. То се не може очекивати од правосуђа БиХ које је етнички мотивисано правосуђе и које не процесуира бројне ратне злочине против српских цивила и ратних заробљеника", уверен је Линта који каже и да Тужилаштво и Суд БиХ нису професионалне и непристрасне институције већ су у функцији оправдања лажне и бесмислене оптужбе о Србима као агресорима и злочинцима и Бошњацима као жртвама и ослободиоцима.

Чињенице јасно показују да су сви велики злочини над Србима у БиХ остали некажњени, закључује Линта те набраја злочине у западнокрајишким општинама, Тузланску колону, Добровољачку улицу и Сарајево, Озрен и Возућа, средње Подриње...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести