Маја Гојковић на трибини Жене живе и на селу

ГОРЊА ТРЕПЧА: Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић учествовала је данас на трибини у оквиру кампање за оснаживање жена у сеоским срединама чији је циљ, како је рекла, да се разговара са женама на селу о проблемима са којима се суочавају.
maja gojkovic
Фото: Tanjug (Tanja Valič, arhiva)

Она је истакла да треба да се скрене пажња читавог друштва на те проблеме, јер жене на селу завређују једнаку пажњу, подршку и шансу као и оне у граду.

Гојковић је на трибини "Жене живе и на селу", у Горњој Трепчи, нагласила да је циљ кампање да се првенствено укаже на значај и потребу економског оснаживања жена на селу посебно кроз подстицање на предузетништво, оснаживања у борби против насиља у породици, као и мотивисања жена да одлазе на превентивне здравствене прегледе. 

"Ово је пета трибина на којој разговарамо о животу и проблемима жена на селу како би видели како да омогућимо женама да остану на селу. Циљ нашег програма је да не причамо само ми који представљамо парламент, владу, локалну самоуправу, већ да чујемо каква искуства имају жене које овде живе", рекла је Гојковић, наводи се у саопштењу.

Указала је да се, када се говори о заступљености жена у доношењу политичких и других важних одлука, најчешће мисли на жене у градским срединама.

"А када дођемо на село, онда схватамо да жене које су нас послале да их представљамо нису видљиве и да се сусрећу са многим проблемима", рекла је Гојковић.

Навела је да у Народној скупштини сада има 93 народне посланице, а да је циљ да после следећих избора у републичком парламенту буду и жене које живе на селу и да тако буду видљивије.

Гојковић је нагласила да је посебно важно радити на охрабривању жена да пријаве насиље, те указала да постоје добри закони у области борбе против насиља у породици, али да се мора отворено разговарати о тој теми.

Рекла је да се пред насиљем у породици често затварају очи и у градовима и да је још теже у сеоским срединама охрабрити особе које трпе насиље да га и пријаве, те указала да је зато важно да се жртви насиља пружи заштита и подршка кроз систем.

Гојковић је напоменула да патријархална и традиционална средина доводи до тога да су мушкарци углавном власници имовине и да је зато неопходно радити на економском оснажењу жена и истакла да је важно да здравствена заштита буде више доступна женама на селу.

На трибини су, осим Гојковић, говорили министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, градоначелник Чачка Милун Тодоровић, чланица Градског већа задужена за здравство и помоћник директора Опште болнице у Чачку Славица Драгутиновић и председник Колор прес групе Роберт Чобан.

Кампања "Жене живе и на селу" се реализује уз подршку председнице Народне скупштине Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику и Канцеларије за људска и мањинска права, кроз серију трибина на којима се разговара са женама у сеоским срединама Србије.

Од 8. марта, Међународног дана жена, када је започета кампања конференцијом у Дому Народне скупштине, одржане су трибине у Новом Жеднику (Суботица), Банатском Великом Селу (Кикинда), Гамзиграду (Зајечар), Лучици (Пожаревац), а у јуну је у плану обилазак сеоских средина у Сремској Митровици и Новом Саду, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести