Мартиновић: Прислушкивање лансиранo да би се прикриле малверзације

Заменик шефа посланика СНС Александар Мартиновић изјавио је данас да је "лажна прича" о прислушкивању председника војвођанске владе и лидера ДС-а

Бојана Пајтића лансирана да би се сакриле малверзације у финансијским институцијама Војводине.
Мартиновић каже да није десило било какво прислушкивање Пајтића, те најавио да ће полиција и суд имати прилике да се упознају са свим доказима и да ће бити поднете кривичне пријаве против свих одговорних лица, махом функционера ДС.

“У питању су милијарде динара”, рекао је Мартиновић, наводећи да је Пајтић лидер странке за коју је питање да ли ће прећи изборни цензус И да стога ни он, нити његова странка, не представљају било какву политичку опасност за премијера Александра Вучића, Владу Србије и СНС.
Мартиновић је на конференцији за новинаре у парламенту рекао да нема никакве потребе да се Пајтић или било ко из ДС прислушкује.
"Позадина ове приче о прислушкивању јесте покушај да се скрене пажња јавности са онога што је Пајтић незаконито урадио у Војводини од 2004. године, када је постао премијер Покрајине”, навео је Мартиновић.

Подсетио је и да је Пајтић  председник УО Фонда за капитална улагања Војводине, те  Надзорног одбора Развојног фонда Војводне, где су забележене вишемилионске афере и малверзације.
СНС је, како је истакао, уверена да је Пајић за те малверзације знао.

“Оне су вршене у корист највиших функционера ДС, они су служили као извори финансирања изборних кампања, а врло је вереоватно да је у тим малверзацијама Пајтић и непосредно учествовао”, рекао је Мартиновић.
СНС, додао је, од надлежних органа тражи да испита све сумњиве послове у војвођанским институцијама, јер верује да су протагонисти тих афера највиши фуниционери ДС, а први међу нијма Пајтић.

 


Пајтић: Не знам Реџеповића, прислушкивао неко "близак власти"
Лидер ДС и председник Владе Војводине Бојан Пајтић одбацио је данас наводе да је власник сајта Телепромптер, који је покренуо аферу прислушкивање, његов пријатељ".

“Не знам ни како човек изгледа, рекао је Пајтић новинарима и додао да претпоставља да је Редžеповић одбио полиграф како би заштитио извор информације.
Пајтић тврди да прислушкивање није организовала опозиција, већ неко близак режиму, те да су се након појављивања те афере чуле разне приче које немају никакве везе са ова два питања.

"Чули смо изјаве на истој конференцији за штампу министра полиције како је господин Вучић од 2008. до 2012. незаконито прислушкиван, а после њега директор БИА каже да од 2003. није могуће противзаконито прислушкивање. Дакле, на истој конференцији за штампу они говоре две потпуно супротне ствари које се искључују”, рекао је Пајтић.   
Он је поново поставио питање ко га прислушкује, односно ко га је прислушкивао и по чијем налогу - да ли државних институција или, како је рекао, парадржавних структура.   

“Нећемо одустати од потраге за истином и нећемо одустати од постављања два једноставна питања на које још нисмо чули одговор. Дакле, ко ме је прислушкивао и по чијем налогу”, рекао је он.

 


Зобеница: Пајтић, озбиљан преварант
Функционер Српске напредне странке Дамир Зобеница изјавио је данас да је председник ДС и председник Покрајинске владе Бојан Пајтић "од лопова и лажова постао озбиљан преварант".

 "Иступ лидера ДС био је покушај дестабилизације Србије и урушавања државног система", рекао је Зобеница на ванредној конференцији за новинаре, испред зграде Покрајинске владе у Новом Саду, а поводом јуцерашњег обраћања Пајтића у коме је оптужио руководство државе да га прислушкује.
  "Досадашње преваре ДС осликане у афери Бодрум, па касније у исписивању графита у којима је Пајтић сам себи претио смрћу, проширене су покушајем да се дестабилизује држава лажним оптужбама да премијер и државни врх прислушкују Пајтића", рекао је Зобеница.

 Он је подсетио да је Америчка амбасада одмах демантовала Пајтићеве наводе везане за амбасадора Мајкла Кирбија, као и да је компаније ЦЊП саопштила да нема никакве везе са оним што је Пајтић рекао, нити да је била мета било каквих уцена.
  "Имамо прилику да за мање од 24 сата видимо колики су преваранти у ДС, а пошто је Пајтић изјавио да је транскрипт његовог разговара са Лидијом Удовички аутентичан питамо се да ли то ДС каже да Америчка амбасада лаже", истакао је Зобеница.

  "Јуче смо од Пајтића чули да је оно што је изнео довољно за 'аферу Вотергејт', али само 24 сата касније имамо доказе да Бојан Пајтић лаже", рекао је он.
   По његовим речима, ДС је након демантија Амбасаде САД саопштила да је "то нешто што није било ни за очекивати да ће амбасада признати".
  То је преседан, додао је он, да у 21 веку "такозвани и самозвали лидер опозиције каже да амбасада једне земље лаже".
Он је нагласио да је и директор "Електромреже Србије" Никола Петровић демантовао да је на било који начин повезан са оним што је навео Пајтић и да је инсистирао на полиграфском испитивању.

  Међутим, додао је Зобеница, такво испитивање одбио је власник и уредник сајта Телепромптер Данило Реџеповић, кога је ословио као Пајтићевог пријатеља.
 Зобеница је казао да је време да Пајтић поднесе оставку и да препусти другима да воде Покрајинску владу који ће то, како је казао, радити у интересу грађана.

 Упитан да прокоментарише графите који су се јуче појавили у Новом Саду "Војводина= Каталонија" Зобеница је рекао да је то још један покушај ДС да преко својих сателита унесе немир међу грађане Војводине.
 "Срећом, оних који знају да је Војводина део Србије је неупоредиво више, тако да ови покушаји уносења немира неће уродити плодом", рекао је он.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести