Медији у обавези да објаве тарифе за политичко оглашавање

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је вечерас измене и допуне Закона о електронским медијима које су усмерене на даље побољшање квалитета изборног процеса.
maja gojkovic
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

Министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла је у начелној расправи да су у међустраначком дијалогу кофасилитатори из Европског парламента идентификовали конкретне мере које би помогле унапређењу политичких услова за наредне изборе.

Једна од мера се, каже, односила на измену Закона о електронским медијима, односно да се пропише обавеза која се односи на објављивање тарифа за политичко оглашавање пре почетка изборне кампање.

Споразумом о унапређењу предвиђена је обавеза објављивања ценовника политичког оглашавања, као и захтев да критеријуми по којима се одређује цена политичког рекламирања морају важити за све кандидате на изборима и све подносиоце проглашених изборних листа, односно предлагаче проглашених кандидата.

Она је подсетила да су Споразумом предвиђена посебна ограничења за јавне функционере у изборној кампањи и предложено је да се изменама закона предвиди да десет дана пре дана одређеног за гласање, медији не могу извештавати о званичним јавним скуповима ако на тим скуповима учествују јавни функционери који су кандидати за председника Републике, народне посланике, посланике у скупштини аутономне покрајине и одборнике у скупштини јединице локалне самоуправе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести