Међународни уговори биће дигитализовани и трајно сачувани

БЕОГРАД: Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић и управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић потписали су данас Споразум о сарадњи у области конзервације и дигитализације Збирке међународних уговора. 
narodna biblioteka srbije
Фото: Dnevnik.rs

Тиме се креће у рестаурацију, конзервацију и дигитализацију билатералних и мултилатералних уговора чији је потписник Србија или њени државноправни претходници, а који се чувају у згради Министарства спољних послова. 

Дачић је истакао да Збирка међународних уговора садржи више од 12.000 међународних споразума.

Састоји се од око 9.500 билатералних и 2.500 мултилатералних споразума, а најстарији међу њима, Уговор о савезу између Србије и Румуније датира из 1868. године, прецизирао је шеф српске дипломатије.

Како је рекао, значајан број међународних уговора датира из друге половине 19. века и говори о уговорној способности модерне Србије, односно новостеченим атрибутима њене суверености и међународноправног субјективитета. 

Збирка сведочи о почецима и развоју уговорног регулисања односа Србије и Југославије са суседним и европским државама, Русијом, САД, Кином, Индијом и бројним афричким, азијским и јужноамеричким државама. 

Важан сегмент Збирке чине мировни уговори потписани по завршетку Првог светског рата - Версајски уговор, Сенжерменски уговор, Тријанонски уговор и Нејски уговор, као и уговори о разграничењу са суседним државама, са картографском грађом, речено је након потписивања споразума у МСП.

Грађа коју ће обухватити процеси рестаурације, конзервације и дигитализације стара је више десетина година, израђена је на свечаном папиру са оригиналним потписима и воштаним печатима - краљева Петра, Александра и Петра ИИ Карађорђевића, чланова тадашњих српских и југословенских влада, Николе Пашића, Милана Стојадиновића, Драгише Цветковића, Слободана Јовановића, председника Јосипа Броза Тита и министра спољних послова Коче Поповића, као и највиших званичника страних држава.

Грађа ће бити конзервирана и заштићена за наредне деценије, а путем дигиталне копије и микрофилмовања обезбедиће се њено трајно чување.

Народна библиотека Србије и стручњаци из лабораторије за рестаурацију и конзервацију ће наредних месеци обављати послове заштите наведене грађе, навео је управник НБСЛасло Блашковић

Он је најавио да се по завршетку прве фазе радова планира изложба о међународним уговорима, где би по први пут стручној и широј јавности била представљена ова драгоцена грађа. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести