Михајловић: Осуда нових вербалних напада на Мају Гојковић

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић најоштрије је данас осудила вербални напад и увреде које је на рачун председнице парламента Маје Гојковић изнео глумац Сергеј Трифуновић. 
mihajlovic, tanjug video
Фото: Zorana Mihajlović, foto: Tanjug/Video, arhiva

"То што се неко не слаже с политиком коју заступа Маја Гојковић не даје му за право да је назива увредљивим и погрдним именима и то само зато што је жена. Речнику улице није место у јавности и нико нема право на тај начин да се обраћа једној жени", истакла је Михајловићева у саопштењу за јавност. 

Она је апеловала на све учеснике у политици и јавном животу да у својим изјавама покажу макар минимум поштовања према женама. 

"Како ћемо нашим грађанима да објаснимо да жена није џак за ударање и објекат за лечење фрустрација и да читаво друштво треба да се бори против насиља над женама, кад се наше јавне личности у политици и култури тако понашају према женама", истакла Михајловићева. 

Председница Скупштина Србије Маја Гојковић прочитала је синоћ у парламенту твит Сергеја Труфуновића у којем ју је назвао "фуксом", а то је, како каже, била реакција на њено излагање у коме га је поменула.

Навела је да јој није лако да прочита шта је Трифуновић написао, али да то чини управо због грађанске опције коју опозициони Савез за Србију каже да представља, а чији је, како каже, Трифуновић кандидат за министра културе.

"Није фуксо поента у доступности, већ у томе да си ''много учинила за децу Србију'' - спречила Алексин закон, Тијанин закон, опструисала да се деца лече у иностранству, да порез од игара иде на лечење деце итд. То што си глупа, то ти је опроштено. Само би било боље да си глупа код куће", написао је Трифуновић, а пренела Гојковићева.


Брнабић на Твитеру одговорила Сергеју Трифуновићу

Глумцу Сергеју Трифуновићу, који је на свом Твитер налогу председницу Скупштине Србије Мају Гојковић извређао и на свом Твитер налогу је назвао "фуксом", одговорила је премијерка Ана Брнабић, поручивши да је једини одговор на та неуморна вређања и претње да више радимо и формирамо Фонд за науку, отворимо неки музеј и реновирамо позориште.

Брнабић, која је и сама месецима изложена тортури на друштвеним мрежама, када су јој у више наврата претили представници и чланови Савеза за Србију, стала је у одбрану Гојковићеве и свих жена у Србији.

"Једини одговор на то када нас назову ''фуксама'', позивају на силовање и вешање, једини одговор на бесомучна и неуморна вређања и претње је да радимо више - отворимо још радних места, формирамо Фонд за науку, отворимо неки музеј и реновирамо позориште. Само храбро и упорно напред", навела је Брнабић у одговору Трифуновићу.


Гојковић: Нећу да правим хероја од неваспитаног човека

Глумац Сергеј Трифуновић, политички активан у оквиру Савеза за Србију, обратио се председници Скупштине Србије Маји Гојковић непримереним речником у обраћању било којој жени, а Гојковић данас каже да неће поднети тужбу због његовог уличарског и простачког иступа, јер “неће да прави хероја од неваспитаног човека”. 

Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

“Из Савеза за Србију нико није осудио, нису жене, јер вероватно стоје иза програма који се односи на равноправност жена и борбу против насиља, а ово је део њиховог програма. Подсетићу вас да је (Жељко) Веселиновић био донедавно координатор Савеза који је предлагао да силују председницу владе Ану Брнабић, а данас је то Бошко Обрадовић, рекла је Гојковић за Танјуг и додала да је "ово сада нешто ново”.

Каже да Трифуновића, кога је назвала перјаницом Савеза за Србију, не познаје и да је он из чиста мира написао за њу да је “фукса, али и да није људско биће” што, каже Гојковић, изгледа радује посланице тог савеза. 

“Јуче сам их позвала, и Дијану Вукомановић и Санду Рашковић Ивић, и Марију Јањушевић, Маринику Тепић, Александру Јерков, Годрану Чомић, Мају Виденовић да осуде овакво понашање, да се ограде од ових људи... да избаце такве људе из своје организације”, рекла је Гојковић. 

На констатацију да се то није десило са Жељком Веселиновићем, Гојковић је рекла да је разлог томе што се они заправо слажу са простаклуком, увредама и претњама. 

“Уосталом, стојимо у кабинету где су челници предвођени Маријом Јањушевић, Бошком Обрадовићем и Срђаном Ногом управо прибегли пре годину дана насиљу, и вербалном и физичком. Ударили су ме управо у овом кабинету. И они ћуте”, рекла је Гојковић. 

Она додаје да на све то ћуте и новинари који су, како каже, за много мање ствари правили серијале, гостовале су им и политичарке које “данас подржавају Сергеја Трифуновића у његовом врхунском простаклуку”. 

Каже и да је Трифуновић сам себе увредио својим политичким деловањем. 

“Јуче сам рекла да је он сасвим солидан глумац и желим му да коначно направи неку добру улогу у филму или у некој представи, јер се очигледно налази у стваралачкој кризи, па је прибегао политичкој каријери”, рекла је Гојковић. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести