Михајловић: Равноправност питање развоја и напретка земље

БОГАТИЋ: Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић приликом данашње посете општини Богатић позвала је критичаре Закона о радној равноправности да енергију за рушење закона употребе за стварање једнаких услова за све.
zorana mihajlovic
Фото: mgsi.gov.rs

“Можда доношење Закона о родној равноправности није историјски корак за Србију, али јесте историјски корак за жене у Србији. Све оне који би да руше овај закон позивам да употребимо ту енергију и заједно стварамо једнаке услове за жене и мушкарце, јер само то тражимо - једнаке услове, ништа више”, поручила је Михајловић.

Она је подсетила да се на Закон о родној равноправности чекало барем пет година и да се критике односе на употребу родно осетљивог језика.

“Када радите добре ствари и желите да направите промене набоље у било којој области, па и у овој, наилазите на отпор. Када говоримо о родно сензитивном језику, знамо да су називи неких занимања традиционално у женском роду, као спремачица, касирка, чистачица. А зашто је проблем онда да кажемо премијерка, инжењерка, директорка? Јел` заиста бринемо о језику или се ради о патријархалним обрасцима који не дозвољавају женама да буду препознате и у професијама у којима је моћ и које су боље плаћене и признате", упитала је Михајловић.

Она је поучила свима да се удруже и заједно стварају друштво једнаких могућности за жене и мушкарце, јер је то, како је указала, питање развоја и напретка наше земље.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести