Милић: Можда САД понуди улаз српских безбедњака на КиМ по Резолуцији 1244

БЕОГРАД: Директорка Центра за евроатланске студије (ЦЕАС) Јелена Милић изјавила је да се може очекивати да на састанку председника Србије Александра Вучића са делегацијом Приштине у Вашингтону не буде речи само о економским темама, те да би и Србија могла да изађе са неким новим очекивањима који немају директне везе са економијом.
Predsednica Centra za evroatlantske studije Jelena Milić Foto: Tanjug/video
Фото: Председница Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић Фото: Танјуг/видео

Изјаву председника Вучића да га брине шта ће бити тема разговора у Вашингтону Милић за Танјуг коментарише претпоставком да је могуће да постоји намера Вашингтона да се потпише "нека изјава о намерама неког генералнијег споразума" .

Јер, како каже, она не верује да би се Трамп појављивао на састанку ако би се само потврдило оно што је већ раније договорено у вези неких инфраструктурних пројеката, ма како они били важни, већ да је очито да постоји и нешто више од тога.

"Претпостављам да је то на трагу форме онога што су недавно постигли Израел и Уједињени арапски емирати да се потпише нека изјава о намерама неког генералнијег споразума", рекла је Милић.

Она сматра да би и Србија сада могла да изађе са неким новим очекивањима који немају директне везе са економијом.

"Не само да се подржи ''мини Шенген него да се тражи по резолуцији 1244, на шта Србија има право, да део наших снага безбедности буде тај који ће такође да пружи заштиту у специјалним заштићеним зонама, јер видимо да ми у ствари не зависимо од владавине права на Косову, већ од добре воље и арбитрарности косовских званичника, што је заиста врло незгодно", навела је Милић.

Она претпоставља да са свих страна постоје притисци да се за косовско питање нађе решење које можда није у духу резолуције 1244 што је, каже, нарочито незгодно за Србе на КиМ поготово што КФОР на том простору представља кључни извор безбедности.

"Било би најбоље да се решење тражи у оквиру резолуције 1244, да буде свеобухватно и компромисно макар и да уз анекс резолуције који ће омогућити присуство КФОР-а, који тамо ради мандатом УН, и на делу који би контролисао Београд као једна врста гаранције да неће бити никакаве етничке размене, чишћења и слично, али и да се заштити београдски пут ка европским интеграцијама, ако то Србија и даље жели", рекла је Милић.

Додала је да све то могу да буду "нагазне мине" на које ће вероватно председник Вучић морати одговара, те сматра да би одређене теме требало да се отворе и у Америци, а не само у преговорима у Бриселу, попут заштите културног наслеђа, екстратериторијалности манастира, право СПЦ, располагање ресурсима у одређеним местима на северу КиМ, Заједнице српских општина.

Сви они који о томе говоре, каже Милић, ни на који начин не говоре како би то Србија требало да буде награђена што је поштовала свој део обавеза и како то да Косово ни на који начин неће бити кажњено за то што толико дуго не испуњава своје обавезе.

Милић је рекла да се Вучић, поред проблема који га неупитно чекају и тешких одлука у Вашинготну, и у Србији и региону сусреће са чудном околношћу - да они који се декларишу да су за евроинтеграције Србије не дају подршку компромису који би Србију задржао на европском путу и да јача односе са САД-ом.

"То је врло апсурдно. То су невладине организације тзв. демократске опозиције. Невладине организације су махом у сарадњи са политичким западом и понашају се, чини ми се, више у интересу Берлина или неких кругова у Вашинтогну, Приштини или Сарајеву који побољшање односа Београда са Вашингтоном и компромис између Београда и Приштине који би Вашингтон могао да , виде као зеро-сум гејм у односу на оно што су њихови интереси, што је апсурдно. То би требало да буде ситуација победничка за обе стране", рекла је Милић.

Навела је да 20 година после сукоба на Балкану сви други који су такође итекако били одговорни и чинили злочине и даље имају право да причају о својим државним и националним интересима, да њихове организације цивилног друштва буду патриотске...а да је то једино Србији и њеном народу забрањено што је "потпуно погрешно, нефер и више последица опортунизма него притиска, али има и притисака".

Милић сматра да је тренутно и понашање руководства Републике Српске донекле нефер и да Милорад Додик пореди РС са Косовом и да оно што добије Косово, он тражи и за РС.

"Чини ми се Додик не прави адекватне паралеле, да држи мало интересе и компромис Републике Србије са Приштином, САД, Бриселом, па и са Берлином и да отежава на начин који би се можда очекивао од оних којима није у интересу да се овај конфликт коначно реши и откочи потенцијале и региона за сарадњу, али и Србије у сваком погледу".

То је, закључила је Милић, додатно отежавајућа ситуација за Вучића у којој он нема баш менаварског простора да адекватно одговори.

Милић каже да је до сада, бар српско државно руководство, врло мудро ишло и на једне и на друге преговоре и гледало да изађе из сукоба између ЕУ и САД, међу којима, каже, постоји нека врста конфронтације, без обзира на уверавања и дипломатски речник и једне и друге стране.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести