Милош Вучевић: Без Вучића ни странка ни Србија не би биле исте

Потпредседник Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић у новогодишњем интервјуу за „Дневник”, одговарајући на питање да ли се слаже с одлуком председника странке Александра Вучића да се после Видовдана повуче са чела СНС-а, каже да разуме Вучићев став, али се не слаже с њиме.
р
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

– То није добро ни за странку ни за целу Србију – наводи Вучевић. – Није исто СНС с Вучићем и без Вучића, тиме није иста ни Србија. Ипак, СНС има највећу подршку грађана и најодговорнији је према грађанима. Мислим да је СНС без Вучића много слабија прича. Верујем да ћемо успети да договоримо то да Александар остане на челу СНС-а и после видовданског конгреса или Скупштине странке. Што се мене тиче, ту немам дилему. Тешко је, просто је немогуће замислити некога другог на челу СНС-а. То више не би била иста странка. Била би слабија, лошије организована. Нама је потребан снажан лидер, човек који може да покреће, неко ко ствара резултате, направи да плате и БДП расту, да се Војска наоружава, да се школе граде, путеви завршавају, да се боримо за Косово и Метохију, помажемо Републику Српску, будемо добри партнери у регионалној сарадњи и одлични партнери с Европском унијом и Кином. Да градимо добре односе са САД… Не видим никога до њега, тако да заиста не могу да подржим такав став. Разумем можда мотиве када то износи…

Да ли сте на Главном одбору разговарали о могућим изборним коалицијама?

– Не, нисмо причали ни о каквим коалицијама. То смо одложили за Председништво и Главни одбор у фебруару, непосредно пред изборе. Тада ћемо разговарати и о коалицијама и нашим листама, нашим кандидатима. Ми смо начелно отворени за сарадњу, то је нешто што је политички реално,  ако је то у интересу Србије.

Када се очекује расписивање избора?

– Нисмо причали о томе, рокови су у складу са законом. Недељу дана горе или доле ништа не значи. То су техничке ствари које не интересују грађане – да ли ће бити пет дана раније, или десет дана касније, то не мења суштину. Грађане не занимају техниче ствари, али их занима када ће бити избори... У другој половини априла.

Вучић је најавио велике кадровске промене у странци, који су разлози?

– Када је странка јака, онда је способна и да спроводи промене. Ако не желите да мењате себе, онда не показујете да је странка отворена него да је затворена за подршку, учешће, напредовање и нове младе људе. Како можете онда и даље да будете витални и успешни? Како можете да покажете грађанима да сте спремни да сносите одговорност, да сте одговорни за све оно за шта су вас бирали? То је нужан услов за напредак СНС-а. Принцип променљивости је један од битних принципа – да је странка отворена, да улазе људи, да млади добију шансу, да се неки људи после извесног времена замене јер су се уморили на одређеним позицијама. Неко није добро радио, или је добро радио, али је у међувремену изгубио енергију, жељу и борбеност. Просто је природно да мењате, као што и у спорту тренер мења играче, није стално иста поставка. Поносан сам на то што је на Главном одбору представљено 66 – ако сам добро запамтио – младих чланова наше странке. Они су завршили страначку академију, која је заиста била организована као што организују и велике светске странке. Млади су имали заиста прилику да уче од људи који су позвани из врло различитих области. Имали су квалитетна предавања и практичну примену те теорије.  Нажалост, ја нисам пролазио ту академију и у позитивном смислу завидим тој деци што данас имамо такав приступ. Александар је инсистирао на томе да странка мора да крене да едукује људе који ће преузети одговорност и ради с њима.

Да ли можете и конкретније да нам кажете о најављеним персоналним променама?

– Не могу се све карте открити. Нисмо улазили у персонална решења, али је председник рекао да ће промене бити 60 одсто. На покрајинској листи ће бити великих промена. Биће промене и на републичкој листи и локалу... Ми показујемо да не треба исти људи да се појављују на нашим листама 20 година. Мењамо се, треба убацити свеже, разиграније људе, који можда данас боље виде него што ви видите. Долази нова генерација која боље препознаје ситуацију. 

Где видите себе после тих промена, у јавности се спекулише да ћете бити нови премијер Србије?

– Лепо сте то рекли. То су спекулације. Ја себе видим као Новосађанина, као грађанина Србије, оца Михајла и Данила, члана СНС-а. Шта ћу бити, да ли ћу нешто бити, то ће се видети. Ја сам овде презадовољан, више него почаствован, имам велике обавезе и одговорности према Новосађанима. То ми је други мандат на челу града, задовољан сам што живим ту где живим, што сам потпредседник странке. Немам неких неостварених амбиција. Можда неки имају неке друге, веће амбиције, ја их немам. На располагању сам Новом Саду и држави и својој странци апсолутно, и спреман сам да радим све најбоље, а не мислим да знам да радим све најбоље. Многи други мисле да све знају, ја не мислим да све знам.

Чини нам се да у друштву влада мржња: председник се означава као мета, спаљују се књиге, Обрадовић изазива инциденте у Народној скупштини... Како то коментаришете?

– Није то мржња у друштву, него покушај тајкунске групације да се радикализује пре свега стање у медијима. Да има поделе у друштву, онда бисмо на изборима имали однос 55 : 45, или 60 : 40... Имате потпун дисбаланс у односу на оно што се жели приказати. Нема поделе у друштву, постоји политичка мањина која је врло радикална кроз медије. Не говорим о целој опозицији, говорим о тајкунском делу опозиције, о уском делу који предводе Ђилас, Мишковић и Шолак, тројица најмоћнијих људи у држави с огромним капиталом и огромним утицајем у медијима. Лако је нападати Бошка Обрадовића да је љотићевац. То сви знамо, али је много је теже напасти ту тројицу зато што су они као хоботница што се тиче медија. А ту је кључ све ове нервозе. Они су покушали радикализацију политичке сцене. Та мржња најбоље одсликава њихове планове, циљеве, расположење и њихов карактер. Ја мислим да то народ види и препознаје. Зато их и презире.

Али, ни Ђилас ни други нису никад оптужени ни процесуирани?

– Немојте то мене да питате! Ја не могу да говорим у име Тужилаштва. Знам само једно: да сам урадио и десети део тога, био бих сигурно процесуиран. Немам никакву дилему. Не вреди кукати и јадиковати, видећемо да ли ће државни органи реаговати и процесуирати. Политички, борићемо се да они не дођу опет на позицију да пуне своје yепове, да општине и градови не буду задужени, плате смањене, незапосленост, путпуно девалвиран динар, а њихови џепови пуни. То нам се дешавало од 2008. до 2012. Повећали су пензије без основе 2008. а сви су видели да је то спирала пропасти. Кад имате стабилну државу, економију и добру инвестициону политику, онда можете да повећавате. Људи желе више, и то је природно. Пензионери су поднели највећи терет финансијске консолидације државе, они су били највеће подршка у том процесу који није био пријатан.

Добра година за нама

Како бисте оценили годину на измаку?

– Много ствари се десило у Србији. Завршени су неки ауто-путеви, раст БДП-а је већи него што је био пројектован. Што се тиче Новог Сада, дошли су нови инвеститори, долазе нове инвестиције, буyет је био добар, већи него икада, добро смо се испромовисали као Европска престоница младих и заиста смо то на најбољи могући начин искористили као шансу за оснаживање младих и њихових организација, а наравно и за промоцију Новог Сада и целе Србије.

Које бисте три жеље изабрали за 2020. годину ?

– Прво, пожелео би свој породици и свим људима добро здравље.

Друго да буде мира и стабилности у региону. Трећа жеља је да још више радимо и верујемо да будућност зависи од нас.

Прича о бојкоту је депласирана

Прича о бојкоту је потпуно депласирана прича. Биће много опозиционих листа на изборима. Немојте у то да сумњате. Сигуран сам да ће неки од лидера Савеза за Србију, те тајкунске организације изаћи на изборе, прикриће се кроз групе грађана. Хоће ли Зеленовић изаћи на изборе у Шапцу, Пауновић у Параћину? Хајде да видимо то. То ће бити врло занимљиво. Они су пуни лажи и обмана. Ђилас је имао већи промет преко фирми него што је коштао пут од Бачког Брега све до Кикинде. Тај пут, који треба да умрежи северни део Србије, да споји Западнобачки округ додирујући Јужнобачки округ и Севернобанатски округ, јефтинији је него што је Ђилас зарадио преко своје фирме и маркетиншки...

Нема чаробног штапића

Као градоначелник да ли сте задовољни оним што је урађено?

– Нисам никад у потпуности задовољан. Нисам задовољан што Нови Сад није чистији, што нисмо уписали још већи број деце у вртиће, што нисмо окречили, нисмо средили још већи број фасада, што још постоје рупе на улицама, што људи немају канализацију, коловоз, јавну расвету. Нисам задовољан што немамо још мању стопу незапослености, што нисмо изградили још један мост, што није сређена депонија. То су деценијски проблеми, није то од јуче, као што ови причају. Кажу: имате проблем с депонијом – па имамо проблем с депонијом од памтивека. А треба истовремено све да урадимо да будемо Престоница, да буде бесплатно у вртићима, да купимо 100 нових аутобуса, да доведемо фабрике, завршимо „Жежељев” мост, да проширујемо школе, да градимо нова обданишта... Ако неко замишља да ће неко доћи чаробним штапићем да реши све проблеме, тај вас у најмању руку обмањује. То не постоји. Ја сам задовољан резултатима, али бих увек волео више. И не бежим од онога да сам незадовољан. Природно је, ако волите свој град, да кажете да смо могли још више урадити.

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести