Милошевић и  Хронцова: Јачање институционалне сарадње Војводине и Словачке

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић састала се данас у Покрајинској влади с министром културе Републике Словачке Силвијом Хронцовом.
37
Фото: Покрајинска влада

Драгана Милошевић је поздрављајући словачку делегацију, изразила задовољство што је јуче била у прилици да присуствује Словачким народним свечаностима у Бачком Петровцу. Надаље Милошевићева је истакла значај одличних односа Србије и Словачке, чему доприносе три века заједничког живота Словака и Срба у Војводини.

„Покрајинска влада чврсто и континуирано ради на даљем развоју и унапређењу положаја националних мањина у Републици Србији, негујући суживот народа који живе у Аутономној Покрајини Војводини. У складу с наведеним, ресорни секретаријат пружа значајну финансијску подршку за културне активности словачке националне заједнице у Војводини. Посебно је значајна чињеница, да је Покрајина, суоснивач Завода за културу војвођанских Словака, чије су просторије отворене у марту ове године, на чему сам као покрајински секретар радила од преузимања дужности у марту 2018. године. Поред тога континуирано се финансирају програмске активности и запослени у Заводу“.

Министарка Хронцова, је истакла задовољство што је поред посете Словачким народних свечаностима, данас у прилици да разговара о наставку добре сарадње Покрајинског секретаријата са културним институцијама Словака у Војводини. Сложила се са Милошевићевом да је потребно интензивирати узајамну сарадњу Словачке са Војводином, а као први корак предлаже посету покрајинског секретара Братислави у септембру ове године.

У пратњи министарке био је Његова екселенција Федор Росоха, амбасадор Републике Словачке у Републици Србији.

Амбасадор Росоха изразио је задовољство, што постоји заједнички интерес да се унапређује културна сарадња, и што се наставља подршка институцијама у Бачком Петровцу и Ковачици, средиштима Словака у Војводини.

Учесници састанка су се сложили да је потребно интензивирати контакте и конкретну културну сарадњу, укључивањем институција културе Словачке и Војводине.

Састанку су поред Милошевићеве, присуствовали Горан Каурић, заменик покрајинског секретара и помоћник покрајинског секретара задужен за културу националних мањина Золтан Кудлик.

У пратњи министарке Хронцове и амбасадора Росохе су били директор Института за позориште Владислава Фекете, начелник  Одељења за комуникације Министарства културе Јурај Гербери, трећи секретар Амбасаде Словачке Борис Кончек и начелник одељења за протокол Министарства културе Адријана Јединакова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести