Мировић на обележавању Националног празника Русина у Шиду

ШИД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је вечерас у Шиду свечаној академији поводом 17. јануара - Националног празника Русина.
mirovic rusini2
Фото: Pokrajinska vlada

Празник је установљен у знак сећања на почетак насељавања Русина на територији данашње АП Војводине, а овај дан, на предлог Покрајинске владе, а одлуком Скупштине Војводине, 2018. године постао је и датум од покрајинског значаја, рекао је Мировић.

"У име Покрајинске владе и своје лично име честитам вам празник, који је уједно и празник свих нас. Очување и побољшавање услова за русинску, као и за друге националне мањине, сматрамо једним од својих најважнијих задатака као бисмо нашу Војводину и нашу Србију учинили богатијом, успешнијом и лепшом“, нагласио је Мировић, саопштила је Покрајинска влада.

Фото: Покрајинска влада
Фото: Dnevnik.rs

Мировић је додао да је заједница којој сви припадамо Русинима узвратила стварањем услова да у свим сегментима сачувају и развијају свој идентитет.

Фото: Dnevnik.rs

То подразумева образовање на свим нивоима, од предшколског до факултетског, информисање на русинском језику - традиционални недељник „Руске слово“ и друга издања истоимене издавачке куће, Редакцију на русинском језику у оквиру Радио-телевизије Војводине, као и подршку Заводу за културу војвођанских Русина.

Фото: Покрајинска влада

"Русини у АП Војводини кроз сарадњу са Покрајинском владом и локалним самоуправама исказују своју особеност и различитост, и ми смо им на томе захвални, јер на тај начин негујемо наш идентитет", казао је председник Националног савета Русина Борислав Сакач.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести