НОВИ ПРИТИСЦИ НА СРБИЈУ: Балтичка тројка тражи хитно увођење санкција против наше земље

Брисел помно прати да ли Србија испуњава захтеве ЕУ у вези са смиривањем напетости на северу Косова и уколико процени да их Београд не поштује, спремна је да размотри увођење казнених мера и против власти у Србији.
b
Фото: Youtube printscreen/Kosovo Online Live

То је јуче поручио шеф дипломатије ЕУ Ђозеп Борељ у пракси доказујући страховања наше стране да ће се крвави обрачун у Бањској користити за додатни притисак на нашу државу и њено руководство, а све под фирмом наводог непријатељског чина против "суверене државе Косово".

Ова његова изјава само је природни наставак оног што се у уторак увече дешавало на заседању Комитета за политику и безбедност ЕУ који чине амбасадори земаља чланица.

Према информацијама "Новости", најмање седам држава захтевало је казнене мере против Београда "због охрабривања терористичких акција на територији независне земље" уколико би истрага то и потврдила. Наши извори из дипломатских кругова преносе нам да су у тој идеји предњачиле балтичке земље - Литванија, Летонија и Естонија, које имају посебан пик на Србију и председника Александра Вучића зато што се упорно опиру да не уведу санкције против Руске Федерације. Том састанку, осим посредника у дијалогу Београда и Приштине Мирослава Лајчака, наводно је присуствовао и високи званичник САД.

Тиме је уклопљен цео пејзаж медијског рата против Београда који траје од првих недељних рафала покрај задужбине краља Милутина. Јер, сада се у оптицај враћа већ опробани арсенал претњи из деведесетих година - санкције и изолација... које је политички запад патентирао на Србији и њеним грађанима.

А, заоштравање курса према нашој земљи наговештено је и пре оружаног обрачуна на северу КиМ и то кроз призму нашег односа према Москви. У лепези притисака на Београд да уведе санкције Русији ЕУ је заиграла на још један адут - потенцијално враћање виза за наше грађане. То произилази из упозорења које је из Европске комисије недавно стигло у Србију, а у којем се наводи да су забринути због најављених олакшаних процедура по којима би страни држављани могли доћи до нашег пасоша.

Иза ове бирократске димне завесе крију се Руси који су од рата побегли у нашу земљу и траже или су већ добили српска документа. У ЕУ страхују да ће Руси који добију наше пасоше кренути ка земљама Запада у које можемо слободно да путујемо, и поручују да би могло до дође до преиспитивања визне либерализације. Оваква упозорења у Србију су стизала и у мају уз објашњење да наша држава ризикује безвизни режим, јер се повећао број држављана трећих земаља који добијају држављанство, а затим улазе у земље ЕУ без виза.

Тема и у Европском парламенту

Посланици Европског парламента ће у уторак, 3. октобра са Европском комисијом и Европским саветом расправљати о односима и дијалогу Београда и Приштине. Тема ће бити и ситуација у општинама на северу КиМ. Председница ЕП Роберта Метсола изјавила је у среду да све чињенице о недавном нападу у селу Бањска морају да буду утврђене и позвала све стране да уложе искрене напоре да поврате мир и стабилност.

Курир.рс/Новости

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести