Нови Сад постаје регионални центар врхунске чоколаде

Скупштина Новог Сада на последњој седници већином гласова је потврдила одлуку којом се Републици бесплатно уступа нешто више од 1,8 хектара земљишта дуж пута Нови Сад – Зрењанин, чиме је учињен још један корак ка најављеној изградњи фабрике највећег светског произвођача какаоа и чоколаде белгијско-француске компаније „Бери–Калебо“.
cokolada
Фото: pixabay.com

Комплекс ће се градити на претежно приватном земљишту, а Град је на овај начин употпунио недостајуће делове земљишта за будућу фабрику, наведено је током скупштинске расправе.

По речима гардоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, у децембру су почели преговори између комапније, чије је седиште у Цириху, и градских власти, да би у априлу Србија, Нови Сад и „Бери–Калебо“ потписали Меморандум о разумевању. Том приликом најављено је да ће фабрика прорадити до 2021. године, да ће претежно на инострано тржиште годишње испоручивати 50.000 тона висококвалитетних производа од какаоа и чоколаде, те да би у току пет година вредност те инвестиције требало да досегне 50 милиона евра.

Фото: Град Нови Сад

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић ову инвестицију оцењује као капитално-развојну, пре свега због чињенице да ће из фабрике у Новом Саду сви производи, чоколада, чоколадна пуњења, смесе, бити намењени извозу

– Долази нам највећи произвођач премијум чоколаде и какоа, са 170 година дугом традицијом, долазе нам систем, правила и ред – истакао је Вучевић за говорницом новосадског парламента.

У ранијим изјавама Вучевић је ту инвестцију означио као „капитално-развојну”, пошто ће из фабрике у Новом Саду сви производи – чоколада, чоколадна пуњења, смесе, бити намењени извозу на тржиште југоисточне Европе. Градоначелник Новог Сада напоменуо је тада и да је изградња фабрике у Новом Саду била условљена изузетно високим стандардима заштите животне средине, које је швајцарска компанија испунила.

Планирана је изградња нове фабрике чоколаде у Новом Саду, која би имала почетни производни капацитет од преко 50.000 тона годишње
Фото: Дневник/Бранко Лучић

– Урађена су сва потребна истраживања, од оних о аерозагађењу, до сондирања земљишта и сва друга из области екологије. Фабрика ће бити изграђена на приватном земљишту, на регионалном путу М-7 према Зрењанину. Упослиће стотину људи и почети производњу 2021. године –  навео је Вучевић.


Чоколадни гигант ради у 30 држава

По подацима саме компаније, „Бери–Калебо” запошљава више од 11.500 људи у 30 земаља и 60 фабрика. Прошле године забележила је промет од око шест милијарди евра и продала нешто више од два милиона тона производа.


Приликом потписивања Меморандума о разумевању, генерални директор „Бери–Калебоа” Антоан Десен Африк објаснио је да ће фабрика у Новом Саду представљати регионални центар из којег ће се снабдевати чоколадом тржишта југоисточне Европе.

– Захваљујући новој фабрици у Новом Саду, у складу с нашом стратегијом „паметног управљања растом”, бићемо у могућности да проширимо пословање у региону и снабдевамо постојеће и нове купце широким асортиманом чоколада, смеша и пуњења – истакао је Африк.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести