ВУЧИЋ НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ: Приштина је створила НЕПОДНОШЉИВЕ УСЛОВЕ за живот Срба на КиМ, изазваће тиме непоправљиву штету (ФОТО, ВИДЕО)

Ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Косову и Метохији коју је у понедељак затражила Србија одржава се данас у Њујорку, а нашу земљу представља председник Александар Вучић.
1
Фото: Printscreen/RTS

Ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Косову и Метохији коју је у понедељак затражила Србија одржава се данас у Њујорку, а нашу земљу представља председник Александар Вучић.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

- Изражавам дубоку захвалност СБ на брзом сазивању ове седнице. Од изузетног је значаја због текуће ситуације на КиМ која је апсолутно у супротности са Повељом УН и резолуцијама СБ. Привремене институције створиле су неподношљиве услове живота за Србе, таква ситуација изазваће непоправљиву штету. Настављају се напади на Србе и остало неалбанско становништво. Срби директно зависе од динарских средства која долазе из Републике Србије. Ова мера је напад пре свега на српско становништво. Србија има право да финансира ЗСО, свако спречавање финансирања директан је ударац на живот Срба тамо. Правосуђе је у великој мери прогонило Srrbe, повратнике.

- На територији КиМ спроведено је 669 етнички мотивисаних напада, што је повећање од 300 одсто. Указаћу на једну неоспорну чињеницу - потпуно је неспорно да је на територији Косова и Метохије евро уведен као једино средство плаћања на очигледно противправни начин, јер је то учињено једностраном одлуком политичког руководства у Приштини. Дакле, наметање евра је у овом случају непобитно учињено не у сврху било какве владавине права, већ без икаквих правних основа и одговарајућих аранжмана с ЕУ и само и искључиво у сврху довршетка креирања неподношљивих услова живота за Србе и њиховог прогона са Косова и Метохије. У том смислу поново истичемо да је одлука о укидању динарског платног промета, односно о кидању динара као легалног средства плаћања на територији Косова и Метохије, само једна у низу озбиљних, планских, добро организованих и дуготрајно спровођених и систематских мера Приштине којима се врши напад на српско становништво, а којима је крајњи циљ коначно креирање неподношљивих услова живота и прогона Срба са те територије. Тешка ситуација на територији Косова и Метохије, посебно положај српског становништва, драстично се погоршао након локалних избора у четири општине на северу Косова и Метохије. Након што су политички представници већинског српског становништва у тим општинама због појачане репресије и политичког притиска на захтеве својих бирача напустили привремене институције, уследили су додатни притисци и напади Приштине на српски народ.

Фото: Tanjug

- Приштина је супротно вољи Срба расписала и одржала изборе у ове четири општине. Срби су ове изборе бојкотовали. Више од 97% становника севера Косова и Метохије чине Срби, па је тако на ове назови изборе тада изашло свега 0,029% од укупног броја Срба и тек нешто више од 3% укупно уписаних бирача. Избори су одржани у потпуно недемократским условима, а нелегитимни албански градоначелници насилно су запосели локалне самоуправе уз помоћ тешко наоружаних припадника наводне специјалне полиције, односно припадника веома добро наоружаних албанских оружаних формација. Уследило је уклањање симбола Србије и истицање обележја такозваног Косова. Србима, који су до тада радили у локалним самоуправама, забрањено је да приступе својим радним местима, а сами објекти општина су ограђени и опасани бодљикавом жицом. Оваква ситуација довела је до мирних протеста Срба, на које су албанске оружане групације реаговале тако што су 29. маја ранили више од 50 Срба.

 

- У тим догађајима дошло је и до рањавања припадника КФОР-а који су из нама неразумљивих разлога намерно или ненамерно практично омогућили спровођење циљева Албина Куртија. У тим догађајима из ватреног оружја је рањено четворо Срба, а један учесник протеста, Драгиша Гаљак, је рафалом из аутоматског оружја упуцан у леђа. Као што смо већ навикли, нико од приштинских наоружаних формација није подвргнут процесуирању за ово насиље над Србима. После тих догађаја, државни секретар САД и високи представник Еуропске уније Борељ, генерални секретар НАТО-а Столтенберг, као и готово сви други међународни званичници, су јасно и директно оптуживали Приштину за ескалацију на терену. Без сумње, то је урађено од стране руских, кинеских и других званичника који никада нису ни признали независност Косова. Упркос томе, од мене су на састанку Европске политичке заједнице у Кишињеву тражили да позовем Србе да потпишу петицију за смену албанских градоначелника у већинским српским општинама на северу, од стране председника Макрона и канцелара Шолца. Ја сам им рекао да не терају Србе који су под бруталном репресијом да потписују петицију и да их тиме не понижавају. Рекао сам и да та петиција нема никаквог смисла јер је очито да нико у Европи нигде не може да легално и легитимно влада ако је изабран са три посто гласова од укупног броја бирача. У овом случају тако су изабрани Албанци у срединама где Срби чине 97 посто становништва. Нажалост, нико није хтео да то слуша. Уместо да од Приштина захтева безусловну деескалацију, они су од Срба тражили да учествују на новим изборима, које Курти није ни имао намеру да организује и омогући. Осим тога, од Србије су тражили да спусти ниво борбене готовости оружаних снага и смањи број војника уз административну линију на уобичајени ниво, иако се претходно нису ни информисали да је у том тренутку, на том простору, био чак и мањи број српских војника него што је уобичајено био случај. Ми смо моментално испунили захтеве, док је Приштина тобоже кажњена увођењем мера/санкција под којима је након тога исти ти који су увели мере наоружавају савременим оружијем. Када питамо по ком међународно правном документу, по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН и Повељи Уједињених нација, могу да постоје било које друге оружане формације на Косову и Метохији, и по ком документу они достављају оружје тим илегалним оружаним формацијама Албанаца, ми добијамо одговор да су ти који то раде моћни, да су признали такозвану независност Косова, да их не занима Резолуција Савета безбедности 1244 и Повеља Уједињених нација, и да могу да раде шта им је воља.

Фото: Tanjug

- Гази се и нарушава суверенитет Републике Србије на Косову и Метохији који је експлицитно гарантован резолуцијом 1244 и повељом Уједињених нација. Услед свега овога, логично је да вишемесечна настојања Београда да се у сарадњи са међународном заједницом нађу решење за овај проблем нису родила плодом. Иако је чињеница да је међународна заједница означила Приштину као искључивог кривца за ову ескалацију, Приштина се суштински није суочила са озбиљним последицама свог деловања. Али, терор против српског становништва се интензивира и укључује и физичке нападе на Србе и нападе на њихову имовину и приватну имовину Српске православне цркве. Ово је квантитативно потврђено подацима да је у 2023. години 179 етнички мотивисаних злочина забележено. Ово је случај институционалног, физичког и структурног насиља које је праћено упадима албанских оружаних снага у институције које финансира Република Србија и које се нападају из чиста мира. Те оружане групације Косовских Албанаца у том региону врше арбитрарна хапшења истакнутих српских појединаца и друге познате облике физичког и институционалног насиља против српске популације. Између осталог врше акте масовног застрашивања српског становништва кроз под‌једнако онемогућавање слободе кретања Срба путем безразложних заустављања, понижавајућег поступања, пребијања па чак и вршења других аката насиља на илегално успостављеним пунктовима и на другим местима на читавом подручју северног Косова. Безразложно отварање ватре и готово стално присуство оклопних борбених возила у мирним урбаним срединама, нелегалну експропријацију земље у приватном власништву Срба коју потом користе за изградњу нових објеката војне намене на том простору, под четири, доношење одлука о одузимању зграда у власништву српских институција, насилно отимање имовине Српске православне цркве чиме нарушавају специјалне заштитне зоне око објеката Српске православне цркве, уништавање српских гробаља, илегални ембарго на српску робу и заплене легалне робе у власништву српских трговаца. Подсећања ради, наоружане групације Албанаца на Косову и Метохији су према параграфу 9б, параграфу 15 и члану 6 анекса 1 резолуције 1244 Савета безбедности УН морале да буду демилитаризоване, што подразумева и забрану њиховог поновног формирања у једном или другом облику. Њихово опремање савременом војном опремом је несумњиво у супротности са резолуцијом.

Обраћање Каролин Зијаде

Зијаде је подсетила на споразуме из Брисела и Охрида, а затим се осврнула на дешавање на Косову и Метохији које су доволе до ескалације попут избора у четири општине на северу КиМ. Одлука да се забрани динарски платни промет, тиме се онемогућава сваки вид основних животних потреба.

Говорила је и о последњој мери Приштине, а која се тиче укидања динара на Косову и Метохији и додала да је овом мером погођен српски народ који је новац примао из Србије, али економија. Додала је да је четири милиона динара конфисковано у Пећи, а да је новац из Србије на Јарињу враћен.

- Упркос неким оправдањима, поступци се морају узети у обзир јер утичу на становништво. (Тзв.) косовска полиција је спровела операцију у српским просторијама. Особље је одведено на испитивање и пуштено касније. У Пећи је тим новинара са Радио Гораждевца су заустављени, урађен је претрес иако су показали легитимације. Од изузтеног је значаја да се медијима омогући слобода. Ове мере Приштине нису довеле до деескалације - рекла је Зијаде и поново позвала на дијалог између две стране.

Подсетимо, Србија је у понедељак предала захтев мисији Гвајане, која председава Савету безбедности УН захтев за сазивање ванредне седнице због ситуације на Косову и Метохији, у којем се, између осталог, истиче да је актуелна ситуација у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБУН 1244 и која је такве природе да захтева одржавање посебне седнице Савета безбедности.

Фото: Tanjug

У захтеву се скреће пажња на актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије која је у оштрој супротности са Повељом Уједињених нација и Резолуцијом Савета безбедности 1244 и истиче да таква ситуација захтева одржавање посебне седнице СБ УН.

Наводи се да је на територији Косова и Метохије у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима.

"Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току", пише у захтеву Србије.

Kurir.rs

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести