Орбан: Зауставићемо избеглице на српско-мађарској граници

БУДИМПЕШТА: Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је данас да ће та земља, уколико избеглице не буду заустављене раније, поставити баријере и зауставити их на српско-мађарској граници.
viktor orban, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Орбан је на самиту Вишеградске групе у Прагу упозорио да треба бити обазрив, јер 130.000 избеглица северно од грчких граница чека да уђе у Европу, иако су за сада грчке власти успешне у спречавању илегалних прелазака.

Избеглице су кренуле ка Европи након што је Турска прошле недеље одлучила да им дозволи прелазак у земље ЕУ.

"Ти људи морају бити заустављени и на другим границама, после Грчке", рекао је Орбан, у контексту помоћи која је понуђена Македонији и Србији, пренела је МТИ.

Орбан је рекао и да је став Мађарске о илегалној миграцији општеприхваћен у Европи.

Подсетивши на изградњу заштитне ограде дуж мађарске границе 2015. године, Орбан је рекао да је Мађарска утрла пут у борби против избеглица из исламских земаља и да је данас јасно да је то било успешно.

"Времена када су Мађари били изложени увредама због тога што штите своје границе, променила су се. Ми радимо свој посао и верујемо да наши резултати говоре сами за себе", оценио је Орбан и додао да је саветовао свим земљама да примене мађарски модел из 2015. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести