Османи: Не дамо Београду инструмент контроле

ПОДГОРИЦА: Председница тзв. Косова Вјоса Османи изјавила је данас у Подгорици да је питање "српске мањине на столу" али да на нивоу ЗСО не може бити извршне власти и да Приштина не жели да Београду да инструмент контроле којим ће, како је навела, "минирати наш суверенитет и територијални интегритет".
 Vjosa Osmani Foto: Tanjug/video
Фото: Вјоса Османи, Фото: Танјуг/видео

“Не можемо имати моноетничке структуре. Не можемо имати извршну власт за ову заједницу. То би могло довести до стварања ентитета као што је Република Српска", рекла је Османи на заједничкој конференцији за овинаре са цодлазећим црногорским председником Милом Ђукановићем.

Она је поново оптужила Београд да, како тврди, минира суверенитет тзв. Косова, а да Приштина тежи европским оделима за 21 век.

 "Питање права мањина је на столу али не желимо да дамо Србији инструмент контроле којим це минирати наш суверенитет и територијални интегритет. Не желимо моделе који воде сегрегацији. Не може се уводити извршна власт на том нивоу. Тај документ је наша будућност. Наши грађани након толико патње због режима деведесетих, заслужују мир”, рекла је Османи.

Говорећи о Аљбину Куртију и француско-немачком плану за решење косовског питања, Османи је да су ставови Приштине о томе били јасни још од појављивања тог документа.

"Увек потенцирамо да постоје ствати које се морају објаснити у том порцесу. Морамо испреговарати међународне гаранције. Треба да се разјасне бројни аспекти овог плана”, казала је Османи, пренео је подгорички портал ЦдМ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести