ОШТАР НАСТУП ПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ У ЊУЈОРКУ Брнабић: Османи показала да нема жељу да разуме како живе Срби на КиМ. Добар састанак са Гутерешом

ЊУЈОРК Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи износила неистине током седнице Савета безбедности УН посвећене ситуацији на КиМ и истакла да је само она кривила Београд за дешавања у Бањској, а да то нису урадиле чак ни САД и Велика Британија, као земље које највише подржавају тзв. Косово.
1
Фото: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Брнабић је, обраћајући се новинарима након седнице СБ УН, рекла да се током седнице није видела никаква жеља Приштине и Османи да разумеју каква је права ситуација и како живе Срби на КиМ.

На питање да у извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша нису споменута дешавања у Бањској 24. септембра, али да су та дешавања поменута у излагању свих представника земаља чланица СБ УН, Брнабић је рекла да је чињеница да су се десили ти ужасни инциденти.

 "Оно што је мени било занимљиво, ако сте пажљиво слушали излагања свих представника земаља чланица СБ УН, могли сте да чујете да је само Османи окривила Београд. Нико други, ни САД, ни Велика Британија, а знамо да они највише подржавају тзв Косово. Нико у тој соби осим Османи није оптужио Београд за то", рекла је Брнабић.

Она је рекла да је Османи износила паушалне информације, на нивоу трача, на седници СБ УН као чињенице, потпуно непотрепљено.

"Не може да буде поткрпљено јер није истина.То је вређање њихових савезника јер они морају да знају да ти људи знају да то није истина, ако такве ствари причају пред њима, онда они ваљда мисле да су сви ту неинформисане будале, па ако прође прође. Али ово није форум за ако прође прође", рекла је Брнабић.

Она је нагласила да је све ствари које је износила у говору са својим тимом не само из свог кабинета, него и кабинета председника Србије Александра Вучића, Канцеларије за КиМ проверавала са терена.

"Проверавала сам шест пута, да не бих рекла нешто за шта неко може да се ухвати и каже није истина. Јер ако једна ствар није истина, онда упитно да ли су све остале ствари истине. Она је причала само неистине", навела је Брнабић.

Она је додала да се није видела никаква жеља да се разуме права ситуација и како живе Срби на КиМ.

"Немају жељу то да разумеју нити чују. То је огроман проблем. То ме плаши и то у мени ствара још већи неспокој у овом тренутку", рекла је Брнабић.

Она је рекла да је имала кратак и добар састанак са генералним секретаром Уједињених нација Антонијом Гутерешом, као и да је он упознат са ситуацијом на Косову и Метохији.

"Он се нада миру. Тренутно се бави блискоисточним ратом, ратом у Украјини. Они сви очекују да ми држимо ствари под контролом и да немамо још један сукоб у Европи", рекла је Брнабићева новинарима у Њујорку.

 Додала је да Србија има значајну подршку Уједињених нација и мисије УНМИК-а. "Немам шта да замерим извештају УНМИК-а, он је чињенично тачан", рекла је Брнабићева. Истакла је да сукоб није у интересу Србије, већ да су Србији потребни мир и стабилност.

Истовремено, навела је да Београд не може да остави на цедилу српски народ на КиМ. "Морамо да се боримо дипломатским путем. Компромис је једини излаз из ове ситуације", рекла је Брнабићева.

Премијерка је рекла да "никад неће бити лако", поручивши да Србија не бежи од тешких ствари, али да се зна шта су црвене линије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести