ОШТРА ОСУДА ПОЛИТИЗАЦИЈЕ ТРАГЕДИЈЕ Председник Нациналног савета Влаха Новица Јаношевић: Власи нису угрожени, део су државног система Србије и имају сва загарантована права

Поводом поновног покушаја злоупотребе страшног злочина који се десио у Бору, сада од стране Румунске Партије чији су представници Живослав Лазић из Великог Градишта и Драган Демић из Петровца, Национални Савет влашке националне мањине изјављује следеће:
а
Фото: Youtube printscreen/RTV Branicevo

“Национални савет влаха наоштрије осудјује политизацију трагедије убиства мале Данке као и било коју политизацију трагедија и немилих догађаја нарочито са злоупотребом националних осећања. У наведеном случају Лазић и Демић, очигледно, у покушају прикупљања јефтиних политичких поена, злоупотребљавају и манипулишу националним осећањима Влаха али и на један мизеран начин трагедијом у Бору тако што у име Влаха, иако представљају Румуне, позивају да полицијски службеник поднесе оставку. Јасно је свима да је његова изјава извучена из контекста и злоупотребљена. Све то што раде Лазић и Демић Власима је одвратно и најоштрије осуђујемо.

Власи су део државног система, заступљени су у свим органима државне управе. Власи имају сва права загарантована од матичне државе Србије и Власи нису угрожени од стране већинског народа. Зато ако Лазић и Демић нису задовољни својим статусом нека заједно са њиховим Дјиласом почну да се боре идејама и програмом а не најовратнијим подметањима.

Новица Јаношевић, председник Националног савета влашке националне мањине”

(НС уживо)

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести