Пад хрватске економије биће озбиљан

ЗАГРЕБ: Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је вечерас у Јелси, на Хвару, да ће у Хрватској због пандемије корона вируса доћи до озбиљног пада економије с којим земља треба да научи да живи.
hrvatska vlada, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"Пад ће бити сигурно, а томе ће морати да се прилагоди и буџет. Ова (туристичка) сезона, која је изнад очекивања, мало ће поправити ствари. Ми знамо да ће привредни пад у Хрватској и у већини европских држава, бити озбиљан и с тим ћемо живети", рекао је Милановић.

Како јавља Хина, он је оценио да ће следећа година, "када људи још мало више дођу памети и кад још мало мање буду глуматали", бити боља, али је упозорио да се Хрватска неће вратити на ниво из 2019. "тако брзо".

Додао је да није критиковао Национални штаб Цивилне заштите, него да је упозорио на правни оквир његовог деловања.

"Немојте говорити да критикујем рад штаба - критикујем правни оквир деловања штаба. Данас је 200 новозаражених, веројатно их има хиљаду, али то нисмо успели да ухватимо", рекао Милановић и додао да је ту дилема колико тестирати.

Поновио је да Национални штаб, да би издавао наређења која су за грађане обвезујућа, мора да има и другачији правни оквир.

"Људи од нечега морају живети, а да ипак не угрожавају свој живот и опстанак. Туризам није толико подбацио, сезона је изнад очекивања, и сад ће нам, када прође август, неке суседне државе увести, можда не забрану уласка, али обавезу тестирања или изолације. Са свим тим смо рачунали тако да на крају можда и не испадне тако лоше", казао је Милановић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести