Петковић: Београд неће наседати на претње Приштине

БЕОГРАД: Никада Београд није, нити ће наседати на било чије претње и провокације које долазе из Приштине, нити ћемо по истој матрици одговарати, поручио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поводом изјаве Рамуша Харадинаја о референдуму за уједињење Косова са Албанијом.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

Петковић је у писаној изјави достављеној медијима навео да најновије претње о стварању "велике Албаније", уколико Србија не призна такозвано Косово, су на трагу оних, оцењује, јалових Харадинајевих надања да ће Београд таксама од 100 одсто натерати на признање.

"Одолели смо тада, одолећемо и свим будућим претњама и уценама, јер нам је мир на првом месту", поручио је.

Директор владине Канцеларије каже да нервозу показују они којима се избори ближе, па би преко имена председника Србије Александра Вучића и на антисрпској реторици да покушају да подигну свој политички рејтинг.

Наводи да је познато још од времена Призренске лиге да постоји идеја о стварању такозване "велике Албаније” и у том смислу поручује да нема потребе да се било ко у Приштини прави и правда да је на ту идеју дошао због наводне пасивности Брисела.

Петковић наглашава да зато ни Брисел, ни Вашингтон, ни други центри моћи не смеју остати неми на такво "звецкање оружјем и претње о стварању једне вештачке и етнички очишћене творевине, опасне по мир и стабилност на читавом Балкану" .

"Свако одсуство реакције на овако опасне намере, може се схватити и као прећутно слагање. Због тога је неопходно да се ЕУ према оваквим иступима из Приштине јасно и недвосмислено одреди", додаје.

Петковић истиче да се Београд ничијих претњи не боји и да ће увек знати како да на најбољи начин заштити интересе свог народа.

"Међутим, колико год се неко у Приштини трудио да нас натера на непромишљену реакцију, наш одговор ће увек бити у духу очувања мира и стабилности", закључио је директор владине Канцеларије за Косово и Метохију.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести