Пленковић: Хрватска уз своје хероје, Србија им не може судити

ЗАГРЕБ: Председник ХДЗ и премијер Хрватске Андреј Пленковић поручио је данас на страначком сабору да "Хрватска стоји уз своје хероје" и да неће прихватити да Србија процесуира хрватске ратне ветеране, говорећи о оптужницама Србије против четири хрватска војна пилота.
petrovacka cesta
Фото: Youtube Printscreen

"С обзиром на одређене иницијативе и захтеве који према Хрватској долазе, прошле године везано уз операцију ''Бљесак'', а ове године везано уз операцију ''Олуја'', Хрватска не прихвата да Србија, која сама себи даје такозвану квазиуниверзалну надлежност, процесуира људе који нису њени држављани за наводна казнена дела која нису почињена на њеној територији", рекао је Пленковић, преноси Хина.

Он је додао да се "Хрватска бранила у домовинском рату".

"Бранила се од агресије великосрпског Милошевићевог режима, па сигурно влада и ХДЗ неће допустити да 27 година након победе у домовинском рату, тужилаштво, било да је реч о БиХ или Србији, диже оптужнице против хрватских заповедника, генерала или пилота. Хрватска држава и сви ми стојимо уз наше хероје", поручио је Пленковић, уз пљесак и повике окупљених.

У говору је посебно захвалио Фрањи Туђману "на визији, снази, мудрости, одлучности и умећу" да предводећи хрватски народ, уз хрватске војнике, оствари самосталну Хрватску, "у чему је ХДЗ имао кључну улогу".

"Данас и ми делујемо на темељима његове политичке доктрине", додао је Пленковић.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести