Пленковић: Хрватска жртва Милошевићевог режима, али је потребно помирење

ЗАГРЕБ: Хрватски премијер Андреј Пленковић указао је на потребу помирења између Хрватске и Србије, упркос тешком наслеђу, као и да се помирење мора заснивати на чињеницама и истини.
2
Фото: HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

“Хрватска је била жртва агресије Милошевићевог режима и та чињеница живи с нама, живи с породицама несталих, с војницима, бранитлејима, цивилима. То је наслеђе тешко”, казао је Пленковић у обраћању на пријему поводом предстојећег Божића у  организацији СНВ у загребачком хотелу Вестин.

Додао је да се помирење мора заснивати  на чињеницама и истини, те најавио да ће његова влада учинити све да се пронађу нестали, али и да се граде мостови солидарности.

Говорио је о руској агресији на Украјини и поручио да је Хрватска стала на праву страну историје, подржала жртву, показала солидарност и чиниће, казао је, то и убудуће.

“Посебно желим да захвалим представницима СНВ-а, политичким представницима српске националне мањине у Хрватској на подршци и лојалности. Утемељили смо поверење које нам даје оквир сарадње што траје већ седам година", рекако је Пленковић и додао да је задовољан великим искорацима који су у том смислу направљени.

Осврнуо се и на позицију Хрвата у Србији и чињеницу да је представник хрватске заједнице Томислав Жигманов постао члан српске владе.

 “Хрватска мањина у Србији је тиме добила нови живот”, рекао је Пленковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести