Покрајинска влада купује покретни мамограф

НОВИ САД: У Војводини ће од следеће године први пут почети посебан програм скрининга који ће омогућити свим женама да обаве мамографски преглед, а у ту сврху буџетом за 2019. годину предвиђена је куповина покретног мамографа, саопштила је Покрајинска влада.
pokrajina vlada
Фото: vojvodina.gov.rs

У Србији сваке године од последица рака дојке умре 1.600 жена, а региструје се 4.600 новооболелих, указује се у саопстењу и додаје да с обзиром на то да је узрок рака дојке и даље непознат, од суштинске је важности да се болест на време открије. 

Нажалост, на организован скрининг мамографијом, који се у нашој земљи спроводи код жена старости од 50-69 година, још увек се врло мало жена редовно одазива, па се здравственим установама јављају углавном кад тумор узнапредује, чиме је крајњи исход лечења у таквим случајевима поражавајући, упозорава се у саопштењу.

Програмом скрининга који прирема Покрајински секретаријат за здравство предвиђен је континуиран обилазак читаве територије АП Војводине, с посебним акцентом на средине у којима постоји дефицит опреме или кадрова, неопходних за ову дијагностичку процедуру.  

Фото: vojvodina.gov.rs

У знак подршке борби против рака дојке, од којег у нашој земљи оболи свака дванаеста жена, зграда Покрајинске владе осветљена је ружичастом бојом.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести