Гојковић за Дневник: Дошло време да се више пажње посвети Војводини

Покрет обнове Краљевине Србије на првим изборима на којима је учествовао имаће своје представнике у скупштинама педесетак локалних самоуправа, а у Скупштини Аутономне покрајине Војводине монархистичка листа коју предводи ПОКС освојила је пет посланичких места и моћи ће да формира посланичку групу.
Žika Gojković Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

На изборима за Народну скупштину Републике Србије листа ПОКС-а остала је испод цензуса, али је по броју освојених гласова четврта листа на овим парламентарним изборима.

Председник ПОКС-а Жика Гојковић у разговору за „Дневник“ изразио је задовољство резултатима, јер су они остварени, како је рекао, у условима медијске блокаде поготово у електронским медијима с којима се монархистичка листа суочила, а број одборника монархистичког уверења после избора биће и већа од иницијалне подршке, јер су ПОКС-у протеклих дана пришле и поједине групе грађана и изборне листе које су на локалним изборима оствариле добре резултате и имаће одборнике у локалним парламентима.

– На овим изборима најбоље резултате освојили смо у Војводини, захваљујући јакој организацији која је изграђена у протекле три године. Након ових избора имаћемо прилику да растемо још више и да развијамо страначку инфраструктуру, поготово у деловима земље где имамо потенцијал, а то су Београд и јужно од престонице – каже Гојковић.

Најбољи изборни резултат остварен је у Темерину са 11,5 одсто освојених гласова, а што се градова тиче у ПОКС је највише гласова освојио у Сомбору - 8,2 одсто, одакле долази и председник ове странке. Гојковић наводи да се још није разматрало на нивоу странке о томе да ли ће ПОКС учествовати у локалним властима и на нивоу покрајине, али да ће локални одбори имати одрешене руке у одлучивању о учешћу у власти. Истакао је и да је ПОКС у Новом Саду и Ужицу наступио у оквиру велике коалиционе листе са СНС, док је у осталим локалним самоуправама или ишао сам, или предводио коалициону листу.


Краљевина је крштено име Србије

Он наводи да је на овим изборима прича о монархији добила на замаху, јер су неки људи за монархистичку коалицију чули, заправо, тек после избора, пошто нису посредством електронских медија могли да се обрате грађанима и изнесу свој програм како по питању функционисања уставне парламентарне монархије, тако и децентрализације земље, којом би се нека министарства из Београда преселила у четири највећа града у Србији. Он је поновио да је краљевина крштено име Србије и да би тај облик државног уређења подразумевао и другачији систем вредности.


– Ми смо децентрализована странка и немам намеру ником да наређујем с ким ће правити коалиције, изузев ако такав потез буде угрожавао функционисање целе странке. Али, толико разних коалиција било у прошлости да нема ни један разлог зашто би према ПОКС-у био другачији однос у односу на све политичке организације, па у много чему и неприродне када је у питању локална самоуправа. То су такозване комуналне колиције, где је питање односа људи на локалу. Што се тиче покрајине још нисмо имали разговоре. Наша идеја је да будемо само своји, а с обзиром на чињеницу да АП Војводина нема неке велике ингеренције, о томе ћемо још размислити – истиче Жика Гојковић.

Уколико се представници Покрета обнове Краљевине Србије нађу у новој покрајинској власти, председник ове странке наводи да ће се њихови представници залагати за инвестиције и уједначен регионални развој целе Војводине, која је, како је оценио, протеклих година била у нешто подређенијем положају у односу на остатак Србије.

– Сматрам да је дошло време да се више пажње посвети Војводини. Није у питању само седам одсто буyета, већ су важне и инвестиције. Да се у Зрењанину коначно реши питање питке воде, да се у Сомбору реши питање путне инфраструктуре у западној Бачкој, јер је преко Сомбора најбржи пут ка Европској унији. Нас то интересује када је у питању развој Војводине у наредних неколико година – оценио је Гојковић.

На питање да ли ће ПОКС 2022. године на изборима за председника Републике Србије имати свог кандидата, или подржати неког, Гојковић категорично одговара: „Као што смо и на овим републичким изборима одржали реч да ћемо ићи самостално, као што смо једини рекли да после избора нећемо на републичком нивоу правити коалиције са Српском напредном странком, тако и сада обећавамо грађанима да је неприродно да ми, који се залажемо за повратак монархије, имамо кандидата, нити да подржимо другог кандидата за председника Републике Србије“.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести