Потенцијали АП Војводине представљени у Бриселу

Делегација АП Војводине коју предводе потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор присуствовала је данас у Бриселу отварању 16. по реду Европске недеље градова и региона, коју је ове године отворио је Жан Клод Јункер, председник Европске комисије.
Milicevic i Pastor/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Потпредседник Милићевић је овом приликом изјавио да је традиционална манифестација Европска недеља регија и градова у Бриселу увек добра прилика да Војводина представи све своје потенцијале.

„То је истовремено и добра прилика да АП Војводина и цела Србија другим европским регијама представе и реформске процесе који су веома важни и који су у току у нашој држави у претходних неколико година“, казао је потпредседник Покрајинске владе.

Милићевић је навео да имамо изузетне резултате у тим реформским процесима, те да АП Војводина томе даје значајан допринос.

Како је Милићевић још додао, Европска недеља регија и градова је прилика за Војводину да представи и своје привредне потенцијале и да позове компаније из бројних европских регија да улажу у Србију и Војводину како би се економски развој, који је у фокусу у последњих неколико година, подигао на још виши ниво.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор нагласио је да је значајно остваривати континуитет, а Војводина је вишегодишњим учешћем на Европској недељи регија и градова, и сличним манифестацијама европског ранга створила тај континуитет.

„Захваљујући томе, постали смо препознатљиви и створили бројне контакте са регионима“, казао је Пастор и навео да су људи из других региона отворени према Војводини и да желе да сарађују са нашом регијом нарочито у сфери привреде.

У делегацији АП Војводине у Бриселу борави и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, председник Привредне коморе Бошко Вучуревић и директорица Фонда Европски послови Видосава Ендерић.

Овогодишња Европска недеља регија и градова окупиће најзначајније регионалне и локалне актере из 70 земаља, који ће учествовати у више од 150 званичних догађаја. Званичници из АП Војводине узеће активно учешће у сесијама посвећеним проширењу Европске уније.

Одржан традиционални пријем у Мисији Србије при ЕУ

Брисел: АП Војводина је и ове године у оквиру Европске недеље регија и градова у Бриселу била домаћин на традиционалном пријему којем је присуствовао известилац Европског парламента Дејвид Мекалистер, представници европских институција и бројних региона и градова, посланици у Европском парламенту, како и представници пословне заједнице.

Фото: Пријему присуствовао известилац Европског парламента Дејвид Мекалистер Фото: Покрајинска влада

Домаћини пријема „Vojvodina, great for business, great for life“, који је и ове година одржан у просторијама Мисије Србије у Бриселу били су потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локaлну самоуправу Огњен Бјелић, а присутне је поздравила и амбасадор Републике Србије при Европској унији Ана Хрустановић.

Милићевић је нагласио да је Војводина направила одличан искорак, те да присуство великог броја званица из европских институција говори о томе да су Србија и Војводина на добром путу, да су реформе које се спроводе у Србији веома успешне.„Верујем да смо све потенцијале, а има их јако пуно, успели да представимо на најбољи начин, а  пријем је показао, да је углед Србије и њене покрајине Војводине заиста значајан“, казао је потпредседник Милићевић.

Фото: Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић говори на пријему Фото: Покрајинска влада

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор је нагласио да Војводина има много пријатеља међу европским регијама, те да је у заједничком интересу да се граде партнерства и односи поверења. Он је додао да кроз заједничке замисли везане за заједничке пројекте, европске регије могу напредовати.

Aмбасадор Републике Србије при Европској унији Ана Хрустановић истакла је да је Србија на добром европском путу, а том успеху значајно доприноси и Војводина која нас свакога дана чини поноснима.

На пријему је приказан и промотивни филм о Војводини који приказује привредне, научно-истраживачке, инфраструктурне и туристичке потенцијале наше покрајине.Данас је у Бриселу у просторијама Мисије Србије потписан и споразум о сарадњи између Привредне коморе Војводине и Уније валонских привредника и индустријалаца.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести