ПОТПРЕДСЕДНИК СНС МИЛЕНКО ЈОВАНОВ Биће борбен тим у Немањиној

НОВИ САД: Потпредседник Српске напредне странке и народни посланик Миленко Јованов, који је у прошлом сазиву Скупштине Војводине био шеф владајуће коалиције чији је стожер био СНС, одговарајући на питање „Дневника” о томе када се очекује формирање Владе Србије, каже да ће бити формирана крајем августа, почетком септембра, што је свакако много пре истека уставног и законског рока.
Milenko Jovanov Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је недавно да СНС има два кандидата за будућег мандатара и да је она један од њих. Ко је други није открила. Медији пишу и да је реч је о високом страначком функционеру напредњака, који ужива Вучићево поверење и спекулишу о томе да би то могао бити Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и потпредседник странке?

– Заиста не знам о коме се ради. Видим да медији спекулишу, а ја им се не бих придружио у томе. Предлог ће дати председник и ја ћу, као и у случају Ане Брнабић пре неколико година, тај предлог подржати. Сигуран сам у то да ће то бити резултат озбиљне анализе и да је то најбољи кандидат, пре свега за Србију, као и особа која ће моћи да понесе терет свих изазова који су пред нама

Због чега на конститутивној седници није изабран председник Народне скупштине?

– Тај избор ће уследити за који дан. Ми смо верификовали мандате и у наставку седнице ћемо изабрати руководство Скупштине и скупштинска радна тела. Све се ради у складу с важећим правним актима и тако ће бити и убудуће.

Да ли се зна које странке ће бити део владајуће коалиције, Шапићева или Дачићева изборна листа?

– Чули сте председника Вучића. Има неколико опција, па ћемо у СНС-у у наредном периоду донети одлуку, која заиста није лака. Одлуке су лаке за људе који немају никакву одговорност, а одговорни људи, попут председника Вучића, свесни су изазова који су пред Србијом и морају добро да сагледају ситуацију и изаберу тим који ће са свим тим изазовима моћи да се ухвати у коштац.

Део опозиције који је бојкотовао изборе сада оспорава легитимитет Народне скупштине, наводећи, између осталог, да је „Скупштина, поред Белорусије, једини парламент без опозиције и да неће моћи да обавља своју основну функцију контроле извршне власти”. Какав је ваш коментар?

– Па то је бесмислено! Нисмо деца да нас ухвате у тако смешне клопке. Они су сами себе искључили из политичког живота јер су се плашили суда народа, па шта сад хоће? Узгред, радовали су се и причали да су победили, да је бојкот успео, па не схватам чему сад то нарицање и кукање. Мени се чини нешто друго. Да заправо они више немају никакав легитимитет! Прво, од избора су побегли да се не би видело да их народ неће. Друго, терају их са скупова које сами организују, што говори да их више неће ни њихове присталице. Треће, стално се препуцавају по медијима, једни другима отимају функционере, свађају се, напуштају савезе, мењају имена коалиција, што показује да ни сами себе неће. И сад они, такви, причају о легитимитету!? Па кога они више представљају и у чије име говоре? Сами себе и никога више! На крају крајева, легитимитет даје народ, а не странке јер, да то чине странке, онда би свака странка која претпостави да не стоји добро у народу бојкотовала изборе и тиме рушила легитимитет свега што из избора проистекне, а то је немогуће и логички и политички. Најзад, наш се народ врло јасно одредио и поручио шта мисли и кога подржава и легитимитет државних институција проистеклих из избора је чист као суза.

Какав је ваш став у односу на поступак Бориса Милошевића, представника Срба и потпредседника хрватске владе из Самосталне демократске српске странке, који је био на свечаности у Книну организованој поводом 25. годишњице војно-полицијске акције „Олуја”, стајао је у првом реду с председником Хрватске Зораном Милановићем и премијером Андрејом Пленковићем. Медији су пренели Милошевићеву изјаву да он присуство на свечаности сматра „залогом будућности”?

– Дај боже да људи из СДСС-а буду у праву и да се оствари све што су рекли да ће да се деси због одласка првог Србина на прославу „Олује” у Книн. Ја, међутим, видим да се дешавају другачије ствари и да се шаљу другачије поруке. Тако су поново усташе искористиле прилику да оргијају Книном и да јасно поруче да никаквог помирења са Србима нема. Неки хрватски политичари, попут бивше премијерке Јадранке Косор, траже да се Срби натерају на ново понижење и јавно кажу да „Олуја” није било етничко чишћење, а говор хрватског председника Милановића у Книну је, најблаже речено, био изразито шовинистички и далеко од било каквог обраћања особе која би требало да једнако представља све грађане те државе. Ништа, дакле, од догађаја, који су се десили након одласка господина Милошевића у Книн не указује на то да ће ствари за Србе у Хрватској бити боље. Напротив! Лично сам мишљења да је сваком Србину, а посебно лидерима Срба из Хрватске, место на комеморацији поводом највећег етничког чишћења у Европи након Другог светског рата, а никако на прослави тог злочина. И друго, плашим се да је тим чином послата порука да за лидере Срба из Хрватске нема црвених линија преко којих неће ићи јер, уколико пристанете на учешће у прослави протеривања сопственог народа, шта је то за шта можете рећи да је за вас превише и неприхватљиво?

Како коментаришете извињење председника Србије Александра Вучића Крајишницима због тога што Србија 1995. „не само подигла белу заставу него срамно ћутала” и „није им дала да иду тракторима кроз центар Београда”. Да ли је требало да представници државе Србије то извињење упуте много раније, пре Вучића?

– Председник Вучић предано и успешно ради на поновном подизању српског националног достојанства и поноса. Управо је, захваљујући њему, почело достојанствено обележавање свих догађаја важних за наш народ, било да су у питању прославе или сећање на тужне датуме. Тиме се, једноставно, нико пре њега није ни бавио. Никога није било брига. Све им је било потаман и сами су понављали неприхватљиву мантру да су за све и свуда увек криви једино Срби и да до краја света само треба да се извињавамо. Користили су еуфемизме и сулуде језичке кованице да случајно не би наљутили оне који су нас бомбардовали, клали, протеривали... Стидели су се Јасеновца, Гаравица, Јадовна, „Олује”, „Бљеска”, Кошара, Паштрика... Стидели су се наших хероја, које нико од њих није смео да спомене. Данас се херојима с Кошара називају булевари по српским градовима, снимају се о њима филмови, по херојима пилотима, који су се јуначки тукли с НАТО армадом и жртвовали за овај народ и земљу, називају се аеродроми. Ове раније то није занимало и зато се нико пре Вучића није сетио ни избеглица из Републике Српске Крајине. Баш их је било брига. Не доносе паре, не може се од људског и односа према њима обогатити, па што би онда на њих губили време...

Ержебет  Марјанов

Порука младим страначким колегама

У претходном мандату Скупштине Војводине били сте шеф посланичке групе владајуће коалиције окупљене око листе Српске напредне странке. Шта бисте препоручили својим младим колегама који су сада први пут у посланичким клупама покрајинског парламента?

– Да се боре и да покажу енергију и отреситост! Резултати које је Александар Вучић постигао су за понос и његова борба за Србију, па самим тим и Војводину, даје одличне и конкретне резултате. На све нападе, ми имамо одговоре у новим фабрикама и погонима, новим радним местима, километрима путева и пруга, реконструисаним болницама и домовима здравља, у улагањима у ИТ сектор, у пољопривреду... Дакле, ми на њихове фразе треба да одговарамо нашим резултатима, а да народ одлично све види и разуме – показали су и претходни избори на којима је Вучићева политика добила незабележену подршку.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести