Предраг Вулетић: Нове мере да у Војводини буде више деце

Упркос мерама којима се подстиче рађање деце, бела куга се у Војводини тешко сузбија.
predrag vuletic
Фото: www.vojvodina.gov.rs

О томе сведочи и статистика која каже да је у 2016. години рођено 17.107 беба, од којих је 7.855 прво дете у породици, 6.280 је друго, 2.113 треће, а 490 четврто. Подаци за прошлу и ову годину још нису објављени, али како за „Дневник” наводи покрајински секретар за социјална питања, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, великог помака још нема.

– За редовну репродукцију становништва је потребно да 45 одсто породица има троје или више деце – каже Вулетић. – Војводина тренутно има само 6,7 одсто таквих породица. Управо је то разлог што, захваљујући председнику Покрајинске владе Игору Мировићу, уводимо додатне модификоване мере популационе политике.

Он објашњава да се прва таква мера односи на незапослене жене с троје или четворо деце. Те мајке ће, наиме, месечну помоћ за своје треће и четврто дете убудуће добијати не само од Републике него додатно и од Покрајине, почев од 1. јануара. Висина износа покрајинске помоћи се засад не зна јер још трају прорачуни, али како Вулетић наводи, биће најмање 12.000 динара.

– На тај начин ће Покрајинска влада незапосленим мајкама које не примају социјалну помоћ бити нека врста „послодавца” јер Закон о финансијској подршци породици с децом, усвојен прошле године, а који се примењује од 1. јула ове године, не прави разлику између незапослених и запосленик жена које имају свог послодавца и примања – истиче Вулетић. – Дакле, Република на основу закона свим мајкама с троје деце исплаћује месечно 12.000 динара у трајању од десет година, а мајкама са четворо деце 18.000 динара такође у трајању од десет година, док ће Покрајинска влада додатно исплаћивати помоћ незапосленим мајкама у Војводини најмање 12.000 динара месечно.    

Након што је почела примена Закона о финансијској подршци породици с децом и Република преузела обавезу да исплаћује накнаду за треће и четврто дете, било је људи у Војводини којима није било баш потпуно јасно шта ће бити с раније преузетом обавезом Покрајине да у трајању од  24 месеца породицама с троје деце месечно исплаћује 12.000 динара. Те породице су, наиме, до 1. јула ове године добијале помоћ и од Покрајине и од Републике. Вулетић каже да ће Покрајина до краја испунити своје обавезе, значи, неће настати вакуум због примене Закона, јер ће Покрајинска влада закључно с 24. децембром ове године исплаћивати месечну надокнаду од 12.000 динара и испуниће до краја своје уговорне обавезе.    

– Своје раније преузете обавезе испунићемо до краја. Та обавеза се односи на породице у којима је треће дете рођено закључно с  24. децембром 2017. године, а породице чије треће или четврто дете је рођено између 25. децембра 2017. године и 1. јула ове по Закону ће добијати новчану помоћ од Републике. Таквих породица у Војводини има 919 – напомиње Вулетић. 

Након доношења поменутог Закона, у Покрајини су се створили услови за креирање нових мера пронаталитетне популационе политике. Вулетић наводи да је у том циљу Покрајинска влада 23. маја ове године основала буyетски фонд од 63 милиона динара, а на седници у четвртак ове недеље је донела одлуку о додели бесповратних средстава за ову годину породицама у Војводини у којим се роди треће и четврто дете за решавање стамбеног питања или за унапређење услова становања. То је друга нова мера Покрајинске владе и то је прва такве врста подстицаја рађања, не само у Србији него и у региону.

– Право на доделу бесповратних средстава имају породице у Војводини у којима се почев од 1. јануара ове године до дана расписивања конкурса роди треће или четврто дете – објашњава Вулетић. – Породицом се сматрају и брачне и ванбрачне заједнице с дететом, као и самохрани родитељи. Редослед рођења детета у брачној или ванбрачној заједници, као и код једнородитељских породица, утврђују се по броју живорођене деце мајке у тренутку подношења пријаве на конкурс.

У септембру конкурс за доделу средства за станове

Бесповратна средства за помоћ у решавању стамбеног питања, се додељују јавним конкурсом који ће Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова објавити почетком септембра или можда већ крајем августа. Укупан износ који се додељује тим првим конкурсом је 63 милиона динара, по пријави се максимално додељује око милион динара. Услов за добијање новца је да је један од родитеља запослен, да до дана расписивања конкурса најмање пет година непрекидно има пребивалиште у Војводини, да породица није корисник новчане социјалне помоћи и непосредно брине о трећем или четвртом детету. Код истог броја бодова предност ће имати породице у којима је рођено дете с инвалидитетом.

– Посебне критеријуме ће донети правилник чија израда је при крају. Надам се да ћемо га у року од седам дана имати у складу с одлуком о додели бесповратних средстава – поручио је Вулетић. 

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести