ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН: Србија није ничија марионета, рекао сам ствари које се некима не допадају

Председник Александар Вучић поручио је вечерас, на крају ванредне седнице Савета безбедности УН о ситуацији на КиМ у реплици на излагање Аљбина Куртија, да Србија није ничија марионета већ слободна, независна и слободарска земља, као и да је на КиМ према Повељи  УН и Резолуцији  1244 једино прекршен територијални интегритет Србије.
1
Фото: Tanjug

"Неко мора да схвати да у складу са повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244 једини територијални интегритет који је прекршен јесте територијални интегритет Србије. Нема других земаља у којима је дошло до кршења територијалног интегритета. И коначно морам да захвалим и изразим захвалност за 109 земаља унутар УН које нису признале независност Косова, да захвалим 109 народа у свету који се држе Повеље УН и Резолуције 1244", рекао је Вучић.

Такође, навео је да је поменуто у СБ УН да је Србија продужена рука Русије.

"Као поносни председник Србије, а говорим свима вама и видите да ми је лако да вас погледам у очи и кажем - да је Србија независна, суверена, слободарска земља, да ми нисмо ничије марионете, ни САД, Русије или било које друге земље у свету и тако ће и остати", поручио је Вучић.

Нагласио је да је зато толико поносан што је видео нашу прелепу заставу која се вијори пред зградом Уједињених нација.

"Хвала вам још једном што сте ме саслушали и што сте ми дали прилику да вам се обратим", истакао је Вучић.

Председник Србије је пре тога налгасио да већина земаља које су противно Резолуцији 1244 Уједињених нација признале независно Косово покушавају да нађу довољан разлог и оправдање за све што је Приштина радила и да је то ефекат који има догађај 24. септембра, што је Србија као држава осудила.

"Али неко мора да објасни и каже шта се заправо десило и зашто ја то нисам поменуо током говора. Пре свега, није добро да ништа нисмо чули о покушајима убиства српске деце зато што су носили бадњак. Али морате да знате да смо десет месеци пре случаја Бањска преговарали смо са ЕУ и САД и покушали смо да удовољимо, преклињали и молили Србе да се помере са барикада које су подигнуте због константног систематичног напада Приштине на њих. И ја сам сам примио све гаранције и од САД и од ЕУ и покушавао сам да убедим косовске Србе да прихвате те гаранције", рекао је Вучић.

Фото: Tanjug

Он је рекао синоћ да не постоје паралелне структуре на Косову и Метохији, јер све што Србија данас финансира представља део предвиђене Заједнице српских општина.

"Решите нам ЗСО, 11 година то стоји нетакнуто. Неће да помињу ЗСО, сви који штите Аљбина Куртија помињу Бањску, јер једино то могу да помену. Курти бежи од ЗСО као ђаво од крста. Као и 2013. и 2015. године, за шта нам је (Борис) Писторијус рекао да има паралених структура. Нема паралелених структура, зато што све што данас финансирамо је део предвиђене ЗСО. И по вашем папиру, папиру из ЕУ, то мора да буде финансирано од Србије. То сам покушао данас у два наврата да кажем", рекао је Вучић новинарима после ванредне седнице СБ УН.

Вучић је додао да није стигао све да каже на седници што је желео.

"Не можете све да кажете, да стигнете. Хоћу само да кажем да смо уложили огромну енергију. Ризиковао сам своју каријеру, знам шта ће да ми раде после овога, рекао сам ствари које се некима не допадају, али то је мој посао. Да се борим за нашу Србију. Поносан сам на то што смо дали, све од себе смо дали. Да ли је резултат најбољи, не знам", истакао је Вучић.

Он је захвалио и свом тиму који је, како је рекао, борио и радио целу ноћ.

"Дошли смо овде, показали да се не плашимо никаквих консеквенци. Бићемо уз наш народ, може бити техничких проблема наредних дана, али Србија никада неће оставити свој народ", нагласио је Вучић.

Обраћао сам се аргументима и чињеницама

На крају ванредне седнице Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији, заказаној на захтев Србије, Вучић је у реплици Аљбину Куртију рекао да се обраћао аргументима и чињеницама и додао да је добро што су се чуле и неке неистине на које може сликовито да одговори како би свима све било јасно, посебно оне о преношењу џакова новца.

"Свима сам се обраћао - верујем са правим чињеницама и аргументима", навео је он и додао да није било ад хоминем и ад персонем увреда и неких прикривених намера.

 Председник је реаговао на наводе да Србија преноси џакове новца на КиМ и тако наводно подржава кривотворење и прање новца, и криминанле активости.

"Сликовито ћу вам показати ситуацију на једном примеру и све ће вам бити јасно. Овде је речено да Срби доносе џакове преко администравне линије, а неки би рекли преко граничне линије и да тако вршимо велики утицај на криминалце на северу и другим деловима КиМ", рекао је он и прецизирао да џакове носи британска специјализована компанија Хендерсон и да је све легално.

Председник је додао да када се зна да су Британци признали независност Косова, а Србија их је ангажовала, да сви могу да виде колико је све то транспарентно.

Како је рекао, када је реч о суспензији динара сви могу да знају да је Приштина зауставили возило којим управља компанија Хендерсон и да је то  новац за плате и пензије и за кориснике социјалних давања.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти на крају седнице поновио оптужбе на рачун Србије и да она и после 25 година од рата наставља са намером да, како је рекао, врати Косово.

Мала, али значајна победа

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је седница Савета безбедности УН о КиМ била мала, али значајна победа Србије и да је важно што је седница била отворена, јер је Србија могла да изнесе своје аргументе и чињенице.

"Добили смо отворену седницу, на којој су могли да се чују наши аргументи који нису били без стварног садржаја, који нису били без чињеница, а које многи безброј пута нису ни желели да чују. То је, чини ми се, нешто важно што смо добили", рекао је Вучић након хитне седнице СБ УН одговарајући на питање новинара шта је Србија добила седницом.

Он је поменуо и да је амерички представник на седници рекао да СБ УН није место за разговор о КиМ.

"Нажалост, захваљујући одлукама из 2010. године, ово место није било важно за одлучивање о КиМ. Ја сам срећан и захвалан и Американцима што смо на крају имали отворену седницу. Јер код њих се, иначе, увек само чује оно што Курти говори, а ову нашу аргументацију готово никада нису могли да чују", рекао је Вучић.

Председник је додао да се синоћ на СБ УН Србија борила, а не Александар Вучић.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести